Nasischijf à la Pisang Susu

Wie kent ze niet; de nasischijf of nasibal bij de snackbar. Ik neem ze nooit, maar ik vind dit soort eten altijd wel heel grappig omdat het zo Hollands is.

De frikandel, kroket, bitterbal en nasi- en bami-schijven zou je misschien wel het ‘echte’ Hollandse eten kunnen noemen ;-). Oja en patat met pindasaus; dat doen we ook alleen maar hier. Leuk vind ik vooral dat deze tyische Hollandse snacks weer alles te maken hebben met Indonesië.

Arancini

Een nasi-bal zie je trouwens ook in Italië. Daar heten ze arancino (enkelvoud arancini) en zijn gemaakt van risottorijst. Op deze site staat een fijn recept. Het recept voor Arancino di riso komt uit de 9de eeuw (volgens deze site) of 10de eeuw (volgens wiki) in de tijd dat Sicilië onder Arabisch bewind stond. Lees er hier meer over.

Gebakken rijst

Nu heb ik nasi goreng over dus een nasi-balletje leek mij wel wat. Ik doe een rauw ei door de nasi en roer het flink door. Dan vorm ik met de hand er een balletje van. Is de rijst te droog (bijvoorbeeld bij basmati), doe er dan nog een paar eetlepels bloem of rijstmeel bij. Dan plakt alles goed en is het makkelijk balletjes vormen.

Japanse panko

Daarna rol ik ze door paneermeel. Ik gebruik in dit geval Japanse paneermeel: panko. Deze is iets grover dan gewone. Dan bak ik ze in een goede laag frituurolie. Ik keer ze halverwege even. Op deze manier worden ze echt vreselijk lekker knapperig rondom.

Nasi balletjes

We eten onze nasischijf-balletjes met een pittige pompoensoep met ubi en een koolsalade. De balletjes blijven een perfect knappertje bij de romige soep en de frisse salade. Een aanrader!

Meer rijstrecepten

Beb Vuyk heeft veel rijstrecepten in haar boek staan. Ook ben ik zelf regelmatig opzoek naar rijstgerechten voor in de rijststomer, zoals deze nasi koening. Melke elke rijst kan je nasischijven maken. Ook leuk met gele rijst!

Nasi kuning. Zo klaar op mijn manier in de rijststomer!

Hier trouwens nog een overzicht van alle recepten met rijst op dit blog; van zoet tot hartig. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *