Hete ketjapsaus II

Nog op zoek naar een pittige, zoet-zuur voor over vlees of vis? Deze hete ketjapsaus van Beb Vuyk is erg goed. We eten ‘m vandaag met gebraden karbonaatjes. Winter in de tropen, zoiets.

Deze saus bestaat uit ketjap, citroensap, een peper, ui en knoflook. Je kan deze hete ketjapsaus natuurlijk zo heet maken als je wilt. Het gaat om de balans. Elke peper is weer anders heet. Proef ‘m even van te voren.


Hete Ketjapsaus II #463 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 376.

Ingrediënten

1 eetlepel gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1 gesnipperde lombok (ontpit)
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel azijn of citroensap
1 eetlepel olie

Wrijf ui, knoflook en lombok met elkaar tot een brij. Maak de olie heet en werk de brij al wrijvend er doorheen. Afmaken met ketjap en azijn of citroensap. Wanneer deze saus bij vis wordt gegeven kan een restant van de olie waarin de vis is gebakken gebruikt worden.


Benodigdheden

Ik gebruik ketjap manis (ABC, Heinz). Het is een mierzoete ketjap en dat past goed bij de sterke citroensap.

Die paksoi hoort er niet bij, maar eten wij ook vanavond (ik roerbak de paksoi in grove stukken in hete olie met knoflook en zout, dan vinden we ‘m het lekkerst ;-).

Voor de hete ketjapsaus gebruik ik een gedroogde peper, omdat ik die nog heb. Een verse is natuurlijk ook lekker. Test de scherpte want elke peper, gedroogd of vers, is weer anders heet.

De boemboe

De zaadlijsten haal ik uit de peper en versnipper ‘m fijn. Dat gaat samen met de uitjes en knoflook in de vijzel of cobek.

De sappen komen los en het ruikt al goed. Ik zorg de boemboe zacht is, maar niet super fijn. Dan blijft de ketjap straks goed plakken ;-).

Om de smaken nog meer los te krijgen, moet de boemboe even opgebakken. Ik roerbak het in hete olie tot de uien geel zijn.

Nu doe ik het gas laag en giet twee eetlepels ketjap erbij, samen met een eetlepel citroensap. Ik roer de saus kort, goed door en giet het dan meteen in een schaaltje. Het moet niet aanbranden.

Ik proef ‘m meteen want misschien kan er nog wat bij. Een paar druppels citroen, is nog lekker. Dan is ‘ie precies lekker fris en pittig en zoet ;-).

De donkere saus wordt al snel iets lichter doordat de citroen de ketjap bleekt. Mooi kastanje.

Het lijkt maar een kleine hoeveelheid maar dat is het niet. Deze hete ketjapsaus is vol van smaak, dus een ‘beetje’ over je vlees is al top.


Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *