Eenvoudige zoet-zure saus van verse tomaten

Indonesische zoet-zure saus

Zoet-Zure saus van verse tomaten

Het is de tijd van het jaar voor lekkere sausjes, bijvoorbeeld voor bij de BBQ of gewoon als dipsaus voor snacks als pangsit, of martabak. Zelf sausjes maken is makkelijk en lekker. Zoals deze super simpele zoet-zure saus. Je proeft de tomaten heel goed. Dit smaakt echt vers en je weet precies wat erin gaat.

Elke tomaat is anders en elke peper ook. Belangrijk bij de bereiding van dit sausje is om regelmatig te proeven.


Eenvoudige zoet-zure saus I (Indonesisch) #473 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 381.

Ingrediënten

  • 2 lomboks
  • 1 grote, geschilde tomaat
  • 3 eetlepels keuken-tamarinde
  • mespuntje zout

  1. Ontdoe de lomboks van de pitten, spoel ze af onder de warme kraan en snijd ze in uiterst kleine reepjes.
  2. Week de tomaat in kokend water, schil haar en snijd haar in plakjes.
  3. Wrijf lomboks en tomaat met wat zout  tot een papje en roer er de tamarinde doorheen en eventueel nog een paar druppels citroensap.
  4. Deze saus te gebruiken bij loempia, over omelet van tahoe, tahoeballetjes  en pangsit. 

Ik had nog 1,5 peper over en maar een kleine tomaat, dus die heb ik aangevuld met wat sherry tomaatjes. Keuken-tamarinde bevat wat suiker, maar ik heb alleen pure asem (tamarinde) in huis. Dus doe ik er 1,5 theelepel gula Jawa (palmsuiker) bij.

Ik giet kokend heet water over de tomaten en laat ze even een minuut of twee daarin weken.

Daarna trek ik het velletje er zo vanaf.

Ondertussen kunnen mijn lomboks worden schoongemaakt. De zaadjes zorgen niet voor hitte, maar de zaadlijsten wel. Volgens Beb’s recept moeten die eruit. Ik volg braaf haar advies, maar je kan het ook laten zitten voor een nog pittigere saus.

Even afspelen onder de warme kraan en dan kunnen ze in super fijne stukjes.

Ik wrijf eerst de chili peper fijn met wat zout en suiker.

Dan kan de rest erbij; de tomaten in stukken en de asem. Ik wrijf en roer net zolang tot alles een papje wordt.

Nu proeven. Ik vind dat het nog wat zoeter, zouter en wat zuurder kan. Dus doe nog een theelepel suiker, een mespuntje zout en een theelepel limoensap erbij.

Even goed roeren en voilà; een heerlijke zoet-zure saus.

Ik was bezig met een nieuw bapao recept, dus ik doop mijn broodje even in de saus. Leuk om te proeven dat ‘ie inderdaad eenvoudig is, maar wel precies wat een snack verdient. De verse tomaten proef je goed en het is een heerlijk licht sausje, zonder olie of ander vet. Jammie!

Meer sauzen van Beb Vuyk zien? Hier vind je de sausjes die ik tot nu toe van haar gemaakt heb.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *