Sambal Goreng Taotjo (Bogor)

Sambal Goreng Taotjo (Bogor)

Sambal Goreng Taotjo (Bogor)

Er is iets wonderlijks met dit recept. De bereiding is heel simpel en lijkt op elk ander Indisch recept, maar de smaak is buitengewoon anders. Deze sambal goreng taotjo krijgt zijn smaak van de gefermenteerde gele bonensaus. De bonen worden gekookt en gemengd met zout en tarwebloem en dan in de zon gefermenteerd. Ik koop dat gewoon in een potje trouwens ;-).

Geel is de saus niet van kleur, die is eerder donkerbruin, maar de saus wordt gemaakt van gewone sojabonen en die zijn geel. Er bestaat ook zwarte bonensaus van zwarte sojabonen.

Lees er meer over hier.

Deze taotjo geeft een zeer duidelijke umami smaak aan het hele gerecht. Ik vind het bijzonder lekker en omdat er ook sperzieboontjes door gaan is het een volwaardige maaltijd met wat rijst ernaast.

Beb specificeert niet het vlees. Ik denk dat ze bedoelt: elk vlees dat je over hebt. Ik gebruik 2 scharrelkarbonades. Dat is zo een 200 gram vlees. Ik ga dan ook een dubbele hoeveelheid maken want we zijn met z’n drieeen en dan is onderstaand recept wat schaars.

Dit recept is klaar in 40 minuten en genoeg voor 1 persoon.


Sambal Goreng Taotjo (Bogor) #80 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 94.

Ingrediënten

 • 100 gram vlees
 • 100 gram prinsessebonen
 • 5 eetlepels taotjo
 • 3 eetlepels gesneden ui
 • 1 teentje gesneden knoflook
 • 5 stuks groene lomboks
 • 1/2 theelepel Javaanse suiker
 • 1 salamblaadje
 • 1/10 blok santen
 • 4 eetlepels olie
 1. Snijd het vlees in kleine blokjes.
 2. Was en breek de bonen.
 3. Snijd de groene lomboks en fruit ze (zonder ze eerst te wrijven) samen met de uien en knoflook en het vlees.
 4. Voeg er na enkele minuten de boontjes aan toe.
 5. Wanneer de boontjes slap beginnen te worden kan er een scheut water bij gedaan worden en het blokje santen.
 6. Als de santen is opgelost dan pas de taotjo en de salam toevoegen. Laat deze sambal goreng verder stoven tot het vlees gaar is.

Taotjo zoals ik al zei, haal ik gewoon bij de Toko in een potje. Ik gebruik maar liefst 10 eetlepels omdat ik een dubbele hoeveelheid ga maken. Het klinkt veel, maar zoals je ziet is het prima in verhouding met de rest.

Sambal Goreng Taotjo (Bogor) - Ingredienten

‘Prinsesseboontjes’ zijn trouwens sperziebonen.

Sambal Goreng Taotjo (Bogor) - in de wadjang

Ik heb nog gedroogde groene lomboks (chili pepers) liggen. Ik snij ze niet, zoals Beb zegt, maar doe ze in hun geheel in de pan en bak ze. Op deze manier komt er niet te veel hitte vrij, maar komt er wel smaak vanaf  (mijn dochter van 8 eet mee).

Zo mijn mijn sperzieboontjes kunnen erbij. Ik laat dit even sudderen (3 minuten) want ik gebruik varkensvlees en dat hoeft niet heel lang.

Dan kan de kokos erbij. Ik had nog dikke melk over dus gebruik dat in plaats van santen (kokoscrème). Voor een 1/10 blok santen, gebruik ik ongeveer 100 milliliter kokosmelk. In dit geval dus het dubbele, want ik maak twee keer zoveel.

Sambal Goreng Taotjo (Bogor) - taotjo in wok

Het salamblad (toko) en de taotjo mogen er pas bij als de kokosmelk erin zit. Een hard blok santen duurt wel even voordat dat totaal gesmolten is. Met kokosmelk is dat zo gebeurd natuurlijk, dus ik doe de taotjo en salam er bijna direct bij. Beb legt nergens uit wanneer de Javaanse suiker erbij moet. Ik doe de theelepel er nu ook bij.

Ik laat mijn sambal goreng taotjo nog even sudderen zodat wat saus verdampt en het gerecht een geheel wordt, maar ik probeer de boontjes wel nog wat knapperig te laten.

We genieten ervan en de hele schaal gaat schoon op. We eten deze sambal goreng taotjo met witte rijst en een knapperige roerbak spitskool. Selamat Makan!

Sambal Goreng Taotjo (Bogor) - top shot- flat shot

Meer sambal goreng van Beb Vuyk maken? Bekijk hier alle sambal goreng gerechten op dit blog.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Rudi schreef:

  Ik heb het kookboek van Beb Vuyk nu meer dan een jaar, en volgens mijn vriendin is het onze beste koop ooit 😉 Deze week heb ik deze website ontdekt. Erg leuk om bij gerechten die ik nog niet geprobeerd heb alvast even wat foto’s te zien en wat extra aanwijzingen te krijgen!

  Vanavond heb ik dit recept gemaakt, en het was echt bijzonder lekker. Het ontdekken van dit soort nieuwe smaken vind ik zo leuk aan de Indonesische keuken.

 2. ella noteboom schreef:

  zo gezellig jij en je dochter!!!!!!
  En duidelijke uitleg en filmpje, dank jullie wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *