Bebotok van Rundergehakt

192-bebotok-van-rundergehakt-ingredientenDit is een nieuwe favoriet van mij: bebotok. Eerder maakte ik het al met kalfsgehakt of vis. Zo leuk die pakjes. Makkelijk in te vriezen, maar vooral ook heel leuk om te eten. De sappen van de kokos blijven goed in de bebotok gevangen. Zo lekker romig wordt het daardoor.


Bebotok van Rundergehakt #192 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 182

Ingrediënten

1/2 kg rundergehakt
2 eetlepels olie
1/6 blok santen
aluminiumfolie

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal terasi
4 theelepels ketoembar
2 theelepels djinten
5 gepofte kemiries
mespuntje kentjoer
1 eetlepel asemwater, gemaakt van asem ter grootte van 1/2 walnoot
zout 

Wrijf uien, knoflook, sambal, ketoembar, djinten, kemiries, kentjoer en zout met elkaar fijn en bak ze in de olie tot ze bijna droog zijn. Meng ze met het asemwater door het gehakt. Snijd een aantal stukken aluminiumfolie van ± 12×15 cm. Leg in het midden van ieder stuk 2 eetlepels van het gehaktmengsel. Druk het vlees plat tot een dikte van ruim 1 cm. Snipper de santen en strooi de snippers over het vulsel. Vouw nu de blaadjes aluminiumfolie eerst in de lengte en dan in de breedte goed dicht. Stapel de pakjes op in de stoompan zó, dat de wasem er aan alle kanten doorheen kan. Stoom ze ± 1/2 uur goed door. 


192-bebotok-van-rundergehak-ingredienten

Er zijn wat ingrediënten nodig, maar de pakjes moeten dan ook goed op smaak zijn. Ik ben dol op het kruid kentjoer (kencur). Daarvan heb je maar een halve theelepel nodig. De smaak is supersterk en mag niet overheersen. Deze halve theelepel is genoeg om alles een typisch Indische smaak te geven.

Sambal trassi maak ik zelf. Je kan het ook krijgen in de Toko.

192-bebotok-van-rundergehakt-bumbu

Ik doe de uien, knoflook, sambal, ketoembar, djinten, kemiries, kentjoer en zout in een kan en meng dit met de staafmixer. Ik wil het fijn hebben zodat het makkelijk door het gehakt kan worden geschept. Ik gebruik voor deze hoeveelheid vlees ongeveer 1,5 theelepel zout.

192-bebotok-van-rundergehakt-wok

Nu even opbakken in een eetlepel olie. Het ruikt al heel lekker!

192-bebotok-van-rundergehakt-gehakt

Met de asem (tamarinde) meng ik de gebakken boemboe door het gehakt. Ik koop tamarinde in een potje bij de toko. Dit is al gefilterd, dus meteen te gebruiken.

192-bebotok-van-rundergehakt-pakjevouwen

Nu een eetlepel op mijn aluminiumfolie, even aandrukken en dan de gesnipperde santen erover. Ik vouw ze zo dicht dat alles goed verborgen zit en niet makkelijk lekker kan. Dat gebeurt altijd wel een beetje en is niet hele erg. Maar als alle sappen eruit lopen, verdwijnen ook de smaken.

192-bebotok-van-rundergehakt-pakje-mandje

Ik stapel alles op in mijn Chinese stoommanden. Die plaats ik boven kokend heet water in een wok.

192-bebotok-van-rundergehakt-mandjes

Hou het water in de gaten – er moet natuurlijk genoeg in blijven om een half uur flink te stomen.

192-bebotok-van-rundergehakt-ingredienten

Een half uur is genoeg om het gehakt gaar te krijgen en niet te droog. Hou die 1 centimeter dikte aan, dan weet je dat het goed gaar wordt van binnen. We eten de bebotok met een lekker groentegerecht zoals een oerapan en witte rijst! Zo lekker. Het vlees is goed gekruid en wordt afgemaakt met de romig smaak van kokos.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *