Timorees Zuur (Atjar Timor)

417-timorees-zuur
Zo, de Kerstvoorbereidingen zijn in volle gang. Ik kook een deel van de kerstlunch voor oma al vast thuis. Dat kan omdat Indisch eten vaak goed te bewaren is, zoals dit Timorees Zuur. Het gaat heet de pot in. Door het afkoelen trekt de pot vacuum en blijft het zuur lang goed.

Een zuur, of atjar, hoort bij Indisch eten. Dit is erg handig om genoeg in huis te hebben en het snel gemaakt. Ook leuk om cadeau te doen – in kleinere potjes wellicht in plaats van zelfgemaakte jam bijvoorbeeld.


Timorees Zuur (Atjar Timor) #417 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 339.

Ingrediënten

1/2 komkommer
100 gram taogé
100 gram kool (witte, groene of savooyekool)
4 eetlepels azijn

kruiden

8 sjalotten (gehalveerd)
sap van 3 teentjes knoflook
2 lomboks
2 theelepels gemberpoeder
1 1/2 eetlepel suiker
zout

Kook de azijn met de suiker, het knoflooksap en het zout en strooi er de gemberpoeder in. Maak de groente schoon, laat ze uitlekken. Kook de komkommer (ontpit en in stukjes gesneden) en de in kleine stukjes gesneden kool 5 minuten op in de azijnsaus. Verwijder de pitten van de lomboks en snijd ze in lange reepjes, kook ook die mee. Roer er daarna de taogé doorheen en laat de atjar nog een minuut koken.


417-timorees-zuur-ingredienten2
Zie je het ook? In de ‘bereiding’ van Beb komen de sjalotten niet meer terug. Een foutje? Misschien tijdens het dicteren weggevallen. Lees ook ‘Over Beb Vuyk‘. Natuurlijk horen uitjes in een zuur, dus gewoon meekoken. Ik doe ze erbij voordat ik de taogé er doorheen roer. De uitjes hebben iets langer nodig.

De pot waar je alles in bewaard moet super schoon zijn anders gaat de boel schimmelen. Een fikse schoonmaakbeurt in de afwasmachine is vaak genoeg. Haal de rubbers eraf zodat de hele pot goed schoon wordt. Voordat het zuur erin gaat kan je nog extra de pot uitkoken. Maar meestal is een afwasmachinebeurt voldoende.

Deze atjar Timor zuur heeft een heerlijke gembersmaak. De komkommers gaan eruit zien als augurken en de rode pepers kleuren alles mooi Kerstmis. Dit zuur is best pittig. Erg lekker voor bij een romig gerecht als rendang, of sajoer lodeh. Wat toevallig, die maak ik ook met kerst ;-).

Dit zuur is best pittig. Erg lekker voor bij een romig gerecht als rendang, of sajoer lodeh. Wat toevallig, die maak ik ook met kerst ;-).

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Bert Klijn schreef:

    In het recept staat dat je de 1/2 komkommer, 100 gram taogé, 100 gram kool (witte, groene of savooyekool) kook in de azijnsaus, gemaakt van (slechts) 4 eetlepels azijn. lijkt me wat kleine hoeveelheid vocht om deze hoeveelheid groenten in te koken, het lijkt me daarom dat je water toevoeg. Kan je aangeven hoeveel water je (ongeveer) toevoeg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *