178 Rendang padang

178-rendang3

Al meerdere keren kreeg ik het verzoek: ‘wanneer maak je Rendang op Pisangsusu?’. Heel goed, want het is een indo klassieker, zeker weten. Hier is nummer 178 uit haar boek: Rendang Padang. Rendang zoals in Padang (west-Sumatra) gemaakt wordt, enak!

Dit recept maak ik met rundvlees en kippenlevertjes. Dat lijkt me een super combi.

Alles bij elkaar kost het 5 uur om te bereiden en deze rendang is goed voor vier personen.


Rendang Padang uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch cook book, pagina 178.

Ingrediënten

1/2 kg mager rundvlees
1/2 kg lever of hart
1 blok santen

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
5 gesnipperde teentjes knoflook
10 rode lomboks
1/2 theelepel koenjit
1 theelepel laos
4 gepofte kemiries
1 theelepel gemberpoeder
1 spriet sereh
2 salamblaadjes
2 djeroek poeroetblaadjes
zout

Halveer de lomboks, verwijder de pitten en snijd ze in stukjes. Dit gerecht is zeer scherp. Wie het minder scherp wenst moet echter niet de lombok verminderen, maar ze laten opwellen in warm water. Wrijf uien, knoflook, lomboks, koenjit, laos, de gepofte kemiries, gemberpoeder en het zout met elkaar fijn tot een brij. Los de santen op in 1 liter kokend water, voeg er het kruidenmengsel aan toe, de sereh en de verschillende bladeren. Kook hierin het in grove dobbelstenen gesneden vlees en lever of hart. De saus moet door verdamping indikken tot een smeuīge brij. Gebruik daarom een pan met dikke bodem en roer de massa regelmatig, wanneer deze dik begint te worden, om en om. Dit gerecht kan verscheidenen dagen bewaard blijven.


178-rendang-ingredients

Ik heb heel wat lomboks (pepers) gekocht, maar ga ze niet allemaal verwerken. Beb zegt wel dat ik dat moet doen, want als je ze welt dan worden ze veel minder pedis (heet). Is zo. 178-rendang-pepersToch ga ik 7 pepers van zijn zaadjes en zaadlijsten ontdoen en die versnijden door de boemboe. Lijkt me genoeg en het gerecht kleurt nog steeds mooi rood.

178-rendang-meat

Ik neem een pond biologisch rundvlees voor deze rendang. Goed vlees is erg belangrijk. Beb heeft het over mager rundvlees, ik wil ‘m toch wat gelardeerd. Een beetje vet vind ik lekker. Ook kies ik voor een pond kippenlevertjes en niet voor runderlever. Erg lekker vind ik kippenlevertjes altijd. Ik snij de levertjes in ongeveer even grote blokjes als het rundvlees.

178-rendang-cobek

Alles even goed fijn door de cobek. Het is veel, dus ik doe het in delen.

178-rendang-coconut

Ondertussen kan de pan kan op het vuur met een liter water. Daarin kan het blok santen smelten terwijl ik goed alles fijn vijzel.

178-rendang-jerukpurutEindelijk ga ik voor de eerste keer mijn eigen jeruk purut plant gebruiken. Mijn zus kwam met dit mooie plantje en hij is al veel gegroeid, dus zijn eerste blaadjes kunnen gesnoeid: 2 graag voor mijn rendang ;-).

178-rendang-herbsAlle santen is gesmolten, ik heb de inhoud van mijn cobek er door geroerd. Nu kunnen de grote kruiden erin. Ik doe twee keer sereh. Ik ben er zo gek op en het geeft net wat meer citroensmaak.

178-rendang-allin

Nu moet je geduld hebben. Veel geduld. Dit gerecht moet zeker 4 uur stoven. 178-rendang-litIk hou de deksel er zo half op. Op deze manier kan het rustig stoven. Na 3,5 uur haal ik de deksel eraf, zodat het het laatste half uur nog mer kan indikken. 178-rendang-2point5hours

Zo ziet je rendang eruit na 2,5 uur pruttelen. Het moet nog even. Niet denken dat je lever taai of droog wordt. Dat gebeurt niet. Alles wordt super zacht en overheerlijk. Je kan het een paar dagen bewaren in de koelkast. Invriezen gaat ook prima. Altijd een beetje bewaren als extra gerecht als je opeens gasten hebt niet waar? Selamat Makan!

178-rendang

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. van nyen leo schreef:

  eerst vlees aanbraden met het spek en de levertjes
  dan de kruiding er bij stoven en jou volgorde erna
  zo doe ik het ,en minder lomboks .
  maar ik ben dan ook een doetje
  groetjes

 2. Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

  Hahaha, zo leuk ‘doetje’. Zo Indisch om dat woord te gebruiken. Ik herinner me opeens dat mijn vader dat ook wel eens zie. Net als ‘doerak’ ook zo Indisch ;). Ja lekker om spek te gebruiken. Ik ben dol op spek en het is lekker in bijna alle gerechten. Jammie! Dank voor je comment. X Pisangsusu

 3. Anko Cazemier schreef:

  Gelukkig kiest een prof als jij óók voor wat gelardeerd vlees, ik doe dat ook omdat het me lekkerder maar ook logischer lijkt! (Weer een kook-kop-zorg minder!)

 4. Max schreef:

  Hoi Pauline, Zou om het gerecht wat milder te maken, half/half lombok met zoete pepers ook werken?
  De smaak lijn van zoete pepers en lombok lijken namelijk op elkaar.

 5. Ik zou gewoon wat minder pepers gebruiken, of alle zaadlijsten eruit halen, zodat de pepers stukken minder heet worden. Zoete pepers veranderen de smaak van het hele gerecht, die zou ik niet gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *