Zuur van Tomaten en Komkommer, zonder Azijn (Atjar tanpa Tjoeka – Poerwokerto)

Beb’s groentegerechtjes vind ik meestal erg lekker. Zoals deze atjar zonder azijn uit Poerwokerto (midden Java). Het is zo fijn om eens wat anders te doen met simpele ingrediënten als uien en tomaten.

De smaak van deze atjar is behoorlijk anders dan een atjar met azijn dat je langer kan bewaren. Deze atjar tanpa tjoeka is minder zuur en lekker zacht.

Deze atjar is minder lang te bewaren dan een atjar met veel azijn. Het azijn zorgt dat de groenten conserveren. Toch bewaar ik deze zoet-zuur makkelijk een week in de koelkast. We eten er iedere dag een beetje van als bijgerecht (lekker bij rendang of babi ketjap).

Dit recept is genoeg voor 3-4 personen (als bijgerecht) en is klaar in 30 minuten.


Tomaten en Komkommer zonder Azijn (Atjar tanpa Tjoeka – Poerwokerto) #416 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 338.

Ingrediënten

1 grote komkommer
5 middelgrote tomaten
1 eetlepel olie
sap van 1 citroen

Kruiden

5 sjalotten (niet te vervangen door grote uien)
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels koenjit
5 lomboks
4 theelepels suiker
peper
zout

Schil de komkommer, halveer haar in de lengte en verwijder het zaad. Schil de sjalotten en snijd ze in tweeën. Verwijder ook de pitten uit de lomboks en snijd ze in de lengte in dunne repen van +/- 2 cm. Was de tomaten en snijd ze in vieren.

Wrijf knoflook, koenjit, suiker, peper en zout met elkaar fijn, fruit deze kruidenbrij in de olie op een klein pitje. Voeg er dan de sjalotten aan toe en de lombok en fruit die ook even mee. De sjalotten mogen niet uiteen vallen.

Voeg er daarna de komkommer en de tomaten bij en schep de massa goed om en om. Doe er het citroensap bij, breng het gerecht aan de kook en doe het dan inmiddellijk op. Ook deze atjar is niet lang houdbaar.


De komkommer moet even ontdaan worden van de zaadlijsten. Ik doe dat door met een theelepel ze er zo uit te ritsen. Het spettert wel wat, maar het is maar water. 😉

Voor de kruidenbrij meng ik knoflook, koenjit, suiker, peper en zout met elkaar samen in mijn oude cobek (vijzel). Koenjit is geelwortel. genoemd. Omdat er twee theelepels doorgaan, kleurt alles extreem geel: prachtig.

Het wordt een mooie gladde pasta. Heel okergeel/oranje en mooi plakkerig dik.

Dit kan direct de pan in. Even opbakken met wat olie. Probeer alles goed los te roeren. Dat gaat in het begin een beetje moeilijk, maar als het goed opwarmt, wordt het zachter en makkelijker te mengen.

Mijn in repen gesneden Spaanse peper roerbak ik als de boemboe los is geroerd meteen mee.

Beb zegt niet dat de komkommer in stukjes moet, voordat het in de pan gaat, maar dat doe ik natuurlijk  wel.

Nu kan alles in de pan: de komkommer, de tomaten en sjalotten. Ik roer de groenten goed door, zodat overal de boemboe aanplakt en alles geel kleurt. Nu doe ik ook het citroensap erbij.

Dan laat ik het aan de kook komen en schep nog een keer door. Het heeft niet lang nodig. Ook zal de atjar nog wat zachter worden als het op tafel staat.

Ik dien alles meteen op, nog warm. We eten dit met gehaktballetjes en witte rijst. Zo heerlijk fris en zomers! Enak!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Frederika Gepken schreef:

    Net het Verzameld Werk van Bep Vuyk gelezen. Zeer in de stemming om nu haar recepten te koken. Fijn dat ze zijn bewerkt naar het heden.

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Wat ontzettend goed dat u het verzameld werk hebt gelezen. Ik kan me voorstellen dat u zin heeft om nu ook met haar te koken. Ik hoop dat mijn blog u een eind op weg helpt. Heeft u vragen, schroom niet te vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *