Babi Ketjap

157-babi-ketjapVoor mij is dit een super klassieker. Een zoete babi ketjap. Ik vind deze Beb-variant echt lekker.

De gember, vooral de bak(stem-)gember die erdoor gaat, maakt het bijzonder. Het vlees wordt er nog zachter van. De zoete ketjap (manis) en de zoete saus van de gember zijn hartverwarmend en maken deze babi ketjap tot echt ‘comfort food’.

Hier is ook de video voor dit Babi Ketjap recept:


Babi Ketjap (Chinees-Indonesisch gerecht van varkensvlees) #157 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 157.

Ingrediënten

1/2 kg varkenskarbonade (met bot!) in stukken gehakt
4 eetlepels olie
2 eetlepels water

Kruiden

10 eetlepels gesnipperde uien
4 gesnipperde teentjes knoflook
1/2 theelepel peper
3 theelepels gemberpoeder
2 eetlepels fijngehakte bakgember
1 eetlepel gembervocht
2 eetlepels azijn
4 eetlepels ketjap
zout

 1. Bestrooi het vlees met peper, gemberpoeder en zout en laat dit een uurtje intrekken.
 2. Braad het daarna in de olie tot het lichtbruin is, bak ook de uien en knoflook even mee.
 3. Voeg er een scheut water aan toe, de gesneden bakgember en het gembervocht, azijn en ketjap en laat het gerecht doorsudderen tot het vlees zacht is.
 4. Babi ketjap is bijzonder lekker als men haar een dag of wat van tevoren maakt.

157-babi-ketjap-gemberpoeder

Ik heb de hoeveelheid kruidenpoeder iets vergroot. Beb gebruikt in haar gerecht een 1/2 kg vlees. Ik ruim 850 gram – want ik wil er morgen ook nog van eten 😉

Maak nooit babi ketjap van hamlappen, zou mijn advies zijn. Die worden altijd taai. Leuk om te zien dat ook Beb kiest voor karbonades voor haar babi ketjap. Dat doe ik ook. Ik kies schouderkarbonades omdat deze extra vettig zijn. Ik vind het ’t lekkerste stuk van het varken voor dit smoorgerecht.

Beb hakt de botten gewoon mee. Dat doe ik nooit zo, maar er is wat voor te zeggen. Het bot geeft veel smaak. Zeker als je het nog een dagje in de koelkast bewaard. Ook vind ik het geheel er een stuk stoerder uitzien met de kluifjes er tussen. Ik gebruik voor het vlees snijden een zwaar hakmes. Je bent zo door het bot heen. Heerlijk.

Ik gebruik voor het vlees snijden een zwaar hakmes. Je bent zo door het bot heen. Heerlijk.

157-babi-ketjap-pan

Ik laat de botdelen wat groter en met meer vlees eraan. Zo knabbel je dat wat makkelijker af en zitten er ook geen relatief gevaarlijke kleine stukken bot in het gerecht.

157-babi-ketjap-geconfijte-gember

En dan die verrukkelijke gember. Ik koop bij de supermarkt een potje bakgember. Dat is stemgember (hele jonge gember nog zonder vezels) op siroop.  Gekonfijte jonge gember dus. Heerlijk met room, zo als toetje. Maar nu is het hèt ingrediënt dat het verschil maakt in deze babi ketjap.

Ik snij de gember niet al te fijn. Hier een daar een wat groter stukje is spannend eten.

157-babi-ketjap-vogelNu nog even kort aanbraden en dan overgieten met de ketjap en het azijn. Een beetje water toevoegen zodat het even kan smoren. Het hoeft niet zo lang. Na een kwartiertje even checken.

Je zou denken, er zit wel genoeg gember in het gerecht. Toch doe ik er nog een stuk gemberwortel bij. Dat staat niet in het recept. Maar omdat ik een deel voor morgen bewaar, heeft de wortel tijd om nog wat extra smaak af te geven. Toevallig liep ‘ie net uit ook, zo gezellig.

Zien wat je doen kan met kruiden die uitlopen in de keuken? Bekijk hoe je groenten en kruiden kan hergebruiken in de keuken.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Dini schreef:

  leuk die recepten van Bep,ik heb het boek al zeker 40 jaar en deze babi ketjap maak ik altijd…ook met wat verse gember er door,dat maakt het wat frisser van smaak
  ik doe er ook nog wel een een klein speklapje bij…de botten laat ik weg

 2. Hans schreef:

  Ik gebruik juist altijd hamlappen en een speklapje.
  Wel laat ik het geheel lang sudderen en zo nodig wat water erbij verder sudderen tot bijna droog. De hamlappen vallen bijna uit elkaar en zijn alles behalve taai (wel als je te kort suddert).
  Ik maak het altijd minstens één dag van te voren (of zet het alvast in de vriezer.

 3. Shirley schreef:

  Sinds kort jou blog ontdekt en meteen enthousiast geworden bij het zien van al die lekkere gerechten. Eergisteren deze babi ketjap gemaakt, het was echt een hit! Zowel m’n man, kindje als ik zaten er echt van te smullen! Ik ben ook indo, maar merk dat ik vooral de laatste tijd steeds meer into Indonesisch koken ben. Ik word helemaal blij van jou blog!

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat ontzettend leuk om te horen Shirley! Ja die babi ketjap is ook zo zacht en lief. Een van mijn favorieten! Wat leuk dat iedereen er zo van zat te smullen. Met dank aan Beb Vuyk ;-). Ik hoor graag wat je nog meer hebt gemaakt ;-). Ik probeer door alle recepten te maken een betere indo thuiskok te worden 😉 Step by step. Al sambals geprobeerd? 😉

   Groetjes! EN keep in touch!

 4. Marc Berting schreef:

  Altijd lekker dit gerecht. Mijn variatie is om er 1 steranijs bij te doen. Dat hoort eigenlijk niet volgens de traditionele leuken, maar het verhoogt wel alle smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *