Groenten en kruiden hergebruiken

Kijk, leuk he. Deze romana sla kan je dus prima hergebruiken. Dit is in twee dagen teruggegroeid. Natuurlijk is de sla nog te klein maar over twee weken kan ik echt oogsten, zo lees ik online.

Er zijn veel voorbeelden te vinden van geweldige keuken recycle-ideeën met bijvoorbeeld slagember, citroengras, lenteuiwortels, maar ook voor ananas, basilicum, kool, prei of (zoete) aardappel.

Het is zo moeilijk niet. Je hebt wel wat geduld nodig en een vensterbank met veel licht.

Omdat mijn sla al zo goed ging, ben ik vandaag gestart met lenteui, gember, citroengras en kunjit (geelwortel).

Wortels moeten eerst een nacht in water zich goed volzuigen, voordat ze direct de grond in kunnen.

De lenteui en de citroengras moeten nog even wortel schieten voordat ze echt geplant gaan worden.

Mijn gember was al uitgelopen, dus ‘ie mag meteen de grond in. Ik lees dat de aarde niet te nat mag zijn, maar wel goed bevochtigd. Liever vaker een beetje water, dan soms heel veel.

Gember is een prima plant om het hele jaar door binnen te houden. Het is een langzame groeier en heeft ruimte in de breedte nodig om meer gemberwortels te maken. Ik ben vooral benieuwd of ‘ie bloeien gaat…

Op Pinterest heb ik allerlei voorbeelden verzameld van groenten en kruiden die je ’terug’ kan laten groeien in de keuken.

Ik vind de ananas zo mooi, maar ook weer een enorme prikplant om binnen te houden. Dat is meer iets voor een warmer land.

Basilicum

Wat ik zeker ook wil doen, nu de zomer eraan komt, is basilicum hergebruiken. Dat is een kwestie van stekjes maken van takjes die op de juiste manier zijn afgeknipt. Wortelschieten gaat snel en dan kan ‘ie direct de pot in. Tenminste zo lees ik op wholefoodhome.com.

Doe je dit elke zes weken, dan heb je altijd een grote voorraad basilicum vers. Perfect voor een salade puur van basilicum. Vreselijk lekker ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *