Zoet-zure Sambal Goreng

Deze zoet-zure sambal goreng noemt Beb in haar boek indisch. Blijkbaar is dit volgens haar oorspronkelijk geen Indonesisch recept maar vooral gegeten en gemaakt door Indo’s? Opmerkelijk want ik zie dat niet vaak in haar boek zo specifiek benoemd. Voor dit recept mag je alle restjes gaar vlees gebruiken. Handig dus om restjes op te maken. Het is dan ook een smakelijk recept en zo klaar. Deze zoet-zure sambal goreng is klaar in 30 minuten en genoeg voor 3 personen.


Zoet-zure sambal goreng (Indisch) #83 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 96.

Ingrediënten

 • 1/4 kg restjes gaar vlees of kip
 • 4 eetlepels gesneden ui
 • 2 teentjes gesneden knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi
 • 4 eetlepels asemwater, gemaakt van asem ter grootte van een walnoot
 • 3 theelpels Javaanse suiker
 • 1/2 dl azijn (ongekruid)
 • olie
 • zout
 1. Snijd het vlees of kip in kleine blokjes.
 2. Wrijf uien, knoflook en sambal met het zout tot een brij.
 3. Fruit dit in de olie tot de uien geel worden.
 4. Voeg het vlees of de kip er aan toe en bak dit even mee.
 5. Doe er daarna het asemwater bij en laat dit alles enkele minuten (5 á 6 minuten) stoven.
 6. Voeg er dan de suiker en de azijn bij en kook alles door tot de suiker opgelost is.

Ik heb geen ongekruide azijn in huis, maar wel citroenen. Ook heb ik nog lekkere verse tamarinde (asem) over, dus dat kan er ook goed door. Ik wrijf zelf even een sambal trassi, want dat is zo gedaan. Ik wrijf uien, knoflook en sambal met zout tot een brij en bak dit in een pan tot de uien geel zijn.

Mijn stukjes kip (kippendijen) kunnen er nu bij en bak dit even mee. Ik gebruik geen gare kip, omdat ik dat niet over had, maar gewoon verse en dat is ook prima. Na een paar minuten, ook al zijn mijn dijen nog niet gaar, doe ik al het asemwater erbij. Ik doe ook meteen de suiker en mijn citroensap erbij en laat dit alles stoven tot de kip gaar is (nog 10 minuutjes met deksel half op de pan).

Dit is een super makkelijk en lekker recept. De kip wordt direct zacht door de asem en de zuren van de citroen. De Javaanse suiker zorgt niet alleen voor een zoetje maar ook voor een diepe smaak door de mineralen in de suiker. Ik serveer deze zoet-zure sambal goreng op z’n Indisch met een sambal goreng omelet, zelf gemaakte seroendeng en lalab van tomaat. Lekker fris!

Dit vind je misschien ook leuk...