Lalab van Tomaat (Lalab tomat)

442-lalab-van-tomaat

Dit gerecht is warm en koud tegelijk. Een echte ‘lalab’ of Indische salade. De ontvelde tomaten worden vlak voor opdienen overgoten met een zoet-zure en pittige saus van sambal trassi, citroen, ketjap en knoflook. Dit kan niemand weerstaan ;-).

Goed voor 2 personen, klaar in 10 minuten.


Lalab van Tomaat (Lalab tomat) #442 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 357.

Ingrediënten

2 grote tomaten
1 theelepel sambal terasi
1 eetlepel ketjap
sap van 1 teentje knoflook
sap van 1/2 citroen
1 theelepel slaolie

Dompel de tomaten een minuut in kokend water. Trek er de schil van af, snijd ze in dikke plakken. Vermeng de sambal met de ketjap, het knoflooksap en citroensap en enkele druppels slaolie. Giet dit sausje over de plakken tomaat. Kort voor het opdienen bereiden.


442-lalab-tomaat-ontvellen1Moeilijk is dit gerecht helemaal niet. Het gaat om de verhouding en de presentatie. De tomaten ontvellen gaat sneller als je het schilletje even inkerft. Omdat de tomaten in dikke plakken mogen, maak ik vier lange snedes, giet er kokend heet water over, laat een minuut met rust, in een vergiet en rats het velletje is er zo af.

Beb schrijft twee tomaten voor, maar ik maak meer voor mijn dochter (5 jaar) om met iets anders te serveren. Het recept is te heet voor haar nog.

442-tomaat-ontvellen

Dan die overheerlijke saus. Ik pers knoflook in een schaaltje. Met mijn speciale citroen handpers (silicone) knijp ik er een halve citroen boven uit.

Een flinke theelepel sambal trassi erdoor, even roeren. Dan de ketjap. Ik gebruik ketjap manis van ABC. Die is stroperig zoet tegenover de hete sambal. Jammie.

442-lalab-sambal-trassi-saus

Voor de presentatie past dit rechthoekig bord wel ;-). Ik heb deze lalab van tomaat vlak voor het opdienen gemaakt. Het was warm aan de buitenkant en fris en stevig van binnen. De saus smelt op je tong.

442-lalab-tomaat-opbord

Dat blaadje is trouwens citroen melisse. Dat is best sterk van smaak, maar erg lekker om een paar blaadjes erbij te eten.


Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *