Ternataanse Kip

Een romig maar ook pittig kipje in een ingedikte saus; I like ;-). Dit Ternataanse kip recept van het Noord-Molukse eiland Ternate, is simpel en heerlijk.

Beb heeft een tijdje op de Molukken gewoond (in de jaren ’30) op een kajapoetplantage. Allebei haar zoons zijn daar geboren. Lees meer over het leven van Beb Vuyk hier.

Dit recept is genoeg voor 3-4 personen en is klaar in 45 minuten (als je een staafmixer gebruikt voor de boemboe).


Ternataanse kip #283 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 243.

Ingrediënten

1 kip van 1000 à 1200 gram
1/6 blok santen
2 eetlepels olie
1/4 l water

kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal terasi
5 gepofte kemiries
1 theelepel gemberpoeder
1 spriet sereh
sap van 1 citroen

Snijd de kip in grove stukken. Wrijf uien, knoflook, sambal, gepofte kemiries en gemberpoeder met elkaar tot een brij; fruit ze in de olie en doe er als de uien geel zijn 1/4 liter kokend water bij en de sereh. Kookhierin de stukken kip half gaar. Voeg er daarna de santen aan toe en kook dit alles tot de saus ingedikt is en de kip gaar. Roer er daarna het citroensap voorzichtig doorheen.


Lekker zijn de ingrediënten. Alles wijst erop dat het een zacht kippetje wordt ;-).

Ik heb 600 gram kippenpootjes. Ik heb niet een hele kip gekocht. Dat vind ik onhandig en vind ik minder makkelijk eten. Ik gebruik net iets minder kruiden dan Beb voorschrijft, want ik gebruik 400 gram minder vlees.

Mijn sambal trassi is op, dus doe ik 1 hele peper met trassi en een mespuntje zout door de boemboe (=kruidenmix).

Kemiries zijn noten. In het Engels heet het ‘candlenuts’. Te krijgen bij de toko. Je moet ze altijd eerst roosteren voordat je ze gebruikt, anders zijn ze licht giftig.

Maar ik hou het makkelijk en gebruik kemiriepasta uit een potje. 1 theelepel staat voor 2 noten.

Beb gebruikt citroen in haar Ternataanse kip. Ik heb nog een limoentje liggen, ook erg lekker.

Santen is kokoscreme. Kan je krijgen in de supermarkt of toko. Je kan ook kokosmelk gebruiken. Deze kokoscreme zorgt wel voor een lekker dik sausje dat goed aan de kip blijft plakken.

Beb gebruikt in haar recept gemberpoeder, maar ik vind dat een stukje verse gember prima werkt. Ik snij 2 centimeter af, schil ‘m en hak het stukje in drie stukken.

Omdat het sausje van deze Ternataanse kip echt wat lobbig mag zijn, ga ik de ingrediënten blenden met mijn staafmixer.

De kip mix kleurt rood van de peper die er door gaat en ruikt sterk door de trassi en de gember. Heerlijk!

Met een paar eetlepels olie roerbak ik de boemboe in de wok totdat de uien licht geel zijn.

De citroengras kan in stukken en het kokende water kan in de pan.

Beb gebruikt 1/4 liter voor haar kilo kip. Ik ook voor mijn 600 gram kip en het is net genoeg om erin te sudderen.

Om de kip goed te laten garen hou ik de eerste 5 minuten de deksel even op de pan. De kip ligt zachtjes te pruttelen.

De saus moet indikken dus voor het tweede deel laat ik de deksel eraf. Nog zo een 20 minuutjes laat ik met de santen (kokoscreme) de kippetjes zachtjes pruttelen in de steeds dikker wordende saus.

De saus begint steeds meer te spatten naar mate het dikker wordt. Een hoge pan is dan wel handig. Of gewoon goed schoonmaken na afloop ;-).

De kipjes zijn gaar en de saus is een eind ingedikt. De limoen knijp ik over de kippetjes uit en roer het nog even door. Ik laat de kippenpootjes nog even in de saus staan, met het vuur uit. Zo trekt alles in het vlees en wordt het nog malser.

Nog half warm schep ik de pootjes in een schaal en zie hier: een Ternataans kip gerecht. Ik heb de zaadlijsten niet uit de peper gehaald dus het is best een pittige kippetje. Perfect voor de 27 graden die het in Nederland wordt vandaag. Enak!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marmor schreef:

    Dag lief,ik ga de Ternatanse kip maken voor Henriet.zij komt hier zondag logeren.ziet er heel goed uit.dikke zoen je ma x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *