Sambal goreng van vlees

Dit is waarom ik Beb Vuyk’s boek zo leuk vind. Ik leer de basis van Indisch eten maken. Dit sambal goreng gerecht van vlees is bijvoorbeeld zo een echt basisrecept voor elk soort vlees. Een handige om uit het hoofd te leren ;-).

Wil je deze sambal goreng van vlees maken met rundvlees, laat het vlees dan 2 uur sudderen in de kruidenbouillon. Ik maak ‘m vandaag met een karbonade in stukjes. Lekker sappig en zo klaar.

Dit sambal goreng gerecht van vlees is klaar in 40 minuten en genoeg voor 2-3 personen.


Sambal goreng van vlees #53 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 79.

Ingrediënten

1/4 kg vlees, onverschillig van welk soort
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 dl asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte een walnoot
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
2 djeroek poeroetblaadjes
1/8 blok santen
4 eetlepels
olie
zout

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Braad het op in de olie. Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout tezamen tot een brij. Voeg als het vlees een minuut of vijf, zes gebakken heeft deze kruiden bij het vlees en braad ze mee. Doe er dan het asemwater, het blokje santen, de sereh, de djeroek poeroetblaadjes en het salamblaadje bij. Laat dit tesamen stoven tot het vlees gaar is. 


Trassi is garnalenpasta en koop ik gedroogd of als pasta bij de supermarkt of toko. Het is heel sterk geurend. Je hebt er een beetje van nodig; een 1/2 theelepel.

Mijn sambal trassi is op. Dus voeg aan het recept ook een Spaanse peper toe. Ik maak deze sambal goreng van vlees niet te heet want mijn dochter van 7 eet mee.

Vandaag gebruik ik een verse laos (galangal) wortel, want die heb ik nog liggen. Ik hak ‘m fijn voordat ‘ie in de vijzel (cobek) gaat.

Asem is tamarinde en koop ik in een potje als dunne pasta. Het is al gefilterd en kan je zo gebruiken. Ik verdun een theelepel asem met 1 dl water.

Javaanse suiker is palmsuiker. Het wordt verkocht in de supermarkt. Bruine suiker of gewoon witte suiker is een prima vervanging.

Jeruk purut (djeroek poeroet) zijn citroenblaadjes. Ze worden veel gebruikt in de Thaise keuken. Ik koop ze bij mijn Toko, vers uit de vriezer.

Salam is een Aziatische laurier en geeft een wat licht kaneelachtige smaak af. Ik koop salam gedroogd of vers uit de vriezer bij de toko.

Sereh is citroengras. Die kan ik krijgen bij mijn supermarkt. Even een paar keer op slaan zodat de vezels wat los komen en dan in twee stukken snijden.

Santen is kokoscreme. Het wordt verkocht in blokken bij supermarkt en toko. Je kan ook kokosmelk gebruiken (1 kopje).

Ik gebruik een theelepel zout.

De karbonades ontdoe ik van het bot en ik snij het vlees in blokjes. De uien, knoflook, Spaanse peper, trassi, laos, suiker en zout wrijf ik tot een brij.

Het vlees bak ik kort aan in een paar eetlepels olie. Ik bak de karbonades kort, ongeveer 2 minuten. Karbonades zijn snel gaar, zonde als het vlees te droog wordt.

De gewreven boemboe kan er nu bij. Dit roerbak ik snel tot de uien geel zijn en het vlees rondom aangebakken.

Nu kunnen de bladeren erbij, de citroengras en de santen met het asemwater. Ik doe de deksel op de pan en laat de sambal goreng van vlees zo een 10 minuten sudderen op middelhoog vuur.

Dan haal ik de pan van het vuur en laat het vlees nog even 5 minuten in de pan rusten, voordat ik het opdien.

Klaat de kruiden er gewoon inzitten, want dat staat wild. Een paar tomaatjes extra voor wat meer kleur. Ik heb immers niet zoveel sambal gebruikt.

Dit recept is echt top. Het is smeuiig (kokos), maar pittig en kan zo heet als je wilt. Door het citroenblad, het citroengras en de tamarinde is dit gerecht lekker fris. Ook zorgt het zuur ervoor dat het vlees super mals wordt.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *