Sambal Goreng Boontjes met Garnalen

Sambal goreng boontjes met garnalen

De combinatie van boontjes en garnalen is ultiem. De garnalen geven precies die hoeveelheid extra smaak (zout en umami) aan de boontjes die het nodig heeft. Daarom valt mijn oog in Beb’s kookboek direct op dit gerechtje: sambal goreng peultjes met garnalen.

Als omschrijving bij recept #69 schrijft Beb:

‘Maak deze sambal goreng als sambal goreng peultjes en laat 50 gram garnalen meestoven.’

Ik heb eerder al de sambal goreng peultjes gemaakt, maar ik ga deze versie met garnalen iets anders aanpakken. Ik gebruik sperzieboontjes en maak de saus zoals een sambal goreng van garnalen (recept #68 uit Beb’s boek). Dat lijkt heel veel op het sambal goreng peultjes recept, maar er gaat ook nog asem (tamarinde) en djeroek poeroet blaadjes door.


Sambal Goreng Boontjes met Garnalen

Ingrediënten

 • 1/4 kg garnalen
 • 500 gram sperzieboontjes
 • 3 eetlepels gesneden ui
 • 1 teentje gesneden knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel Javaanse suiker
 • 1 spriet sereh
 • 1 salamblaadje
 • asem ter grootte van een walnoot
 • 2 djeroek poeroetblaadjes
 • 1/8 blok santen
 • 4 eetlepels olie
 • zout

Mijn manier van bereiden:

 1. Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout samen tot een brij
 2. Fruit dit in de olie tot de uien geel zijn
 3. Doe de gewassen en door midden gebroken boontjes erbij en roerbak kort
 4. Voeg de santen, asem, beursgeslagen citroengras en de blaadjes (djeroek poeroet en salam) toe.
 5. Giet een kopje water bij de boontjes en doe de deksel op de pan
 6. Laat 10 minuten stoven
 7. Schep goed door (en breek de santen goed los)
 8. Laat nog 5 minuten stoven totdat de boontjes beetgaar zijn
 9. Schep de garnalen erbij en meng goed. Laat even opwarmen met gas uit

Ik heb 600g gram boontjes gehaald omdat ik het vervelend vind als ik te weinig heb en morgen dit gerecht nog lekkerder wordt. Dus wat bewaren heeft vele voordelen.

Santen is kokoscrème; een blok hard ingekookte kokosmelk. Asem is tamarinde en koop ik al gefilterd in een potje. Salam is Aziatisch laurier en djeroek poeroet zijn citroenblaadjes. Sereh is citroengras. Alle ingrediënten zijn standaard te krijgen bij de Toko.

Ik hak in mijn hakmachine uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout samen tot een brij. Ik maak het goed fijn, zodat het veel smaak kan afgeven.

Dit moet even opgebakken in een beetje olie. Zo komen de smaken nog meer los.

Het ruikt lekker sterk in huis nu. Het pepertje zorgt voor best wat hitte, maar het is dan ook een sambal goreng boontjes, dus dat mag ook. De rauwe boontjes kunnen erbij en die roer ik even goed door met het gas hoog. De boontjes heb ik schoongemaakt en doormidden gebroken.

Na een minuut of 3 doe ik de rest van de ingrediënten erbij: de santen, asem, een beursgeslagen citroengras en de blaadjes (djeroek poeroet en salam).

Om de boontjes gaar te stoven en de santen te laten oplossen, giet ik een kopje water in de pan.

De deksel kan erop zodat het even de kans krijgt om goed te garen, maar niet te veel. De boontjes moeten knapperig blijven. Ik laat dit 5 minuten stoven of tot ze beetgaar zijn (even checken na 4 minuten).

Nu de laatste stap. De garnalen die ik heb gekocht zijn al gekookt dus die moeten niet te lang meekoken, want dan worden ze taai. Je kan dit gerecht ook maken met rauwe garnalen, maar dan moeten ze er eerder bij. Maar omdat mijn garnalen al gekookt zijn, doe ik ze door de boontjes scheppen maar met het gas uit. De deksel doe ik terug op de pan, zodat alles goed warm wordt en klaar is mijn sambal goreng boontjes met garnalen.

Door dat ik de boemboe heb gebruikt van sambal goreng garnalen is de kruidenmix heel rijk van smaak. De djoeroek poeroet blaadjes geven veel smaak af. Dit gerecht kan je ook maken met peultjes of snijboontjes. Selamat Makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Manolito van Galen schreef:

  Hoi Pauline,

  Een heerlijk gerecht.
  Hoeveel (sperzie)boontjes zijn nodig?
  Ik zie ze niet bij de ingrediënten staan.
  Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

  Groetjes,

  Manolito van Galen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *