Rijst Over? Hier Vijf Recepten

Vaak heb ik rijst over, wie niet? (‘Beter te veel dan te weinig!’, zegt mijn moeder altijd.)

Invriezen

Invriezen kan erg goed met rijst. Handig als er opeens gasten komen en je wil snel een nasi goreng in elkaar zetten. Rijst uit de vriezer is daar perfect voor, maar ook rijst van de dag ervoor of dezelfde ochtend. Als het maar niet net gekookt is anders wordt je nasi goreng pap!

Hier een paar ideeën voor restjes rijst op z’n Indisch:


Pannenkoeken

Van een restje rijst maak ik ook graag ’s morgens pannenkoeken. Het is trouwens ook perfect bij warm eten in plaats van gewone rijst.

Bereiding

Rijst pannenkoekjes van witte en zwarte rijst. Alles is mogelijk.

Ik doe een ei door mijn rijst, samen met een snufje zout en peper. Dat roer ik goed door en zorg dat alle rijst nat is van het ei. Dan schep ik een eetlepel in een pan waarin wat boter met olie zit en maak het plat. Ik beweeg het niet te veel, want ze zijn best kwetsbaar. Ik wacht totdat de onderkant goed gebakken is, dan draai ik ze om en worden ze mooi stevig.

Het duurt wel even totdat de flensjes mooi gebakken en bruin zijn. Hou daar rekening mee.

Je kan er zoet op doen of juist kaas en spek net als gewone pannenkoeken. Soms maak ik ze ook bij hartig eten, zoals soep, of een groentegerechtje.


Nasischijf à la Pisang Susu

Wie kent ze niet; de nasischijf of nasibal bij de snackbar. Ik neem ze nooit, maar ik vind dit soort eten altijd wel heel grappig omdat het zo Holland-Indisch is. Met een restje nasi goreng over maak je ze makkelijk zelf. En die zijn veel lekkerder natuurlijk! Bekijk hier het recept.


Eenvoudige nasi goreng

In Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek staat een super makkelijk basisrecept voor nasi goreng. Beb schrijft in de intro:

Nasi goreng wordt in Indonesië als ontbijt gegeten. Het wordt gemaakt van restjes die van de avondmaaltijd zijn overgebleven. Restjes koude rijst, koude kip of koud vlees, ook restjes sambal.

# 6 Nasi Goreng I, Groot Indonesisch Kookboek (1973), Beb Vuyk, pagina 45.
Gebakken rijst, nasi goreng
Gebakken rijst – Nasi goreng

Surinaamse Nasi Goreng

Heb je naast wat rijst ook een paar garnalen in de vriezer, dan is een Surinaamse rijst ook een lekker idee. Het is net weer even anders dan de nasi goreng van Beb Vuyk. Er gaan dus garnalen door, tomatenpuree en piment. Ik maakte deze Surinaamse nasi goreng op de Pasar Colors, huishoudbeurs 2019. Ga hier naar het recept.


Nasi Goreng op z’n Chinees

Beb Vuyk heeft ook een nasi goreng II in haar boek staan. Dit is een Chinese versie schrijft ze. Deze nasi wordt gemaakt met wat varkensvet en hamreepjes. Ook erg lekker en weer helemaal anders dan de Indonesische manier. Ga hier naar het recept.

Voor meer Indische rijstrecepten, klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *