Rendang van Eieren (Padang)

Rendang van Eieren

Rendang van Eieren

Je leest het goed: Rendang van Eieren! Dit vegetarische gerecht uit Sumatra (Padang) is voor mij nou echt paaseten. Het is rijk maar toch heel voorjaar. De gele romige kokossaus is gekleurd met geelwortel (kunjit). Een rendang mag best pittig zijn, maar je kan zelf natuurlijk de hitte aanpassen.

Met eendeneieren is het natuurlijk ook heerlijk (aten we veel in Burma toen we daar woonden) maar die krijg je hier niet zo makkelijk bij de supermarkt. Jammer want ik vind ze heerlijk. Ze smaken echt een beetje anders en zijn meestal ook iets groter.

Beb gebruikt 10 kippeneieren. Ik heb er 8, dus haal iets van de hoeveelheden in het recept af. Hieronder Beb’s gerecht voor rendang van eieren.


Rendang van Eieren #325 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 273.

Ingrediënten

 • 6 eendeëieren of 10 kippeëieren hard gekookt
 • 1/4 blok santen met 2 dl water
 • 1/2 L water of bouillon

Kruiden

 • 2 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 2 theelepels sambal oelek
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel koenjit
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 spriet sereh
 1. Kook de santen met het water en de uien, knoflook, sambal, laos, koenjit, gember en sereh op tot er olie uitkomt.
 2. Beprik de hard gekookte en gepelde eieren met een breinaald, zodat de kruiderij en er goed in kunnen doordringen.
 3. Stoof de eieren in het sausje van santen en kruiden net zo lang onder nu en dan voorzichtig omscheppen, tot een groot deel van het vocht verdampt is en zich een dikke brij heeft gevormd.

Rendang van Eieren ingredienten

Ik gebruik 50 gram santen. Dat is een kwart van zo een hard blok kokoscrème. Ik koop het gewoon bij mijn supermarkt of toko. Ik heb nu een ander soort gebruikt dat de santen in dunne plakjes verkoopt. Dat smelt sneller, maar is ook onhandig uitpakken.

Sambal Oelek is een basissambal en bestaat uit hete pepers en zout. Mijn oelek is op, dus ik doe gewoon 1 peper met een snufje zout in mijn pan, samen met de uien, knoflook, laos, koenjit, gember, sereh en de halve liter water. Beb heeft het in haar recept over 2 dl water dat nog extra bij de santen moet, maar dat doe ik niet. Ik hou het even bij de halve liter dat er toch al door moet.

Ik gebruik geen bouillon maar doe wel een halve theelepel zout erbij. Dit mag rustig pruttelen tot de olie van de kokos zichtbaar wordt aan de oppervlakte

Mijn hard gekookte eitjes prik ik met een dikke kaasprikker; helemaal rondom.

Dan kunnen de eitjes ook bij de saus. Nu rustig laten pruttelen en af en toe omscheppen totdat het meeste vocht verdampt is. Dat duurt wel even, afhankelijk van de hoogte van je vuur. Ik wil niet dat de boel verbrand dus ze pruttelen zeker 15 minuten, onder af en toe voorzichtig omscheppen.

En dan opeens zie je de saus dikker worden. Het spettert harder en klinkt ook anders. Ik gebruik zo een spatdeksel dat ik normaal gebruik voor frituren, maar anders zit mijn hele aanrecht onder.

We kunnen aan tafel. We eten ons redang van eieren met rode rijst en een roerbak van paksoi en knoflook. Erover sprenkel ik nog wat zelfgemaakte seroendeng.  Lekker knapperig naast de zachte eitjes. Heerlijk!

Nog meer ideeën nodig voor een Paasbrunch? Ik heb een Pinterest board gemaakt met de lekkerste recepten voor Paas. Ook kan je nog even grasduinen in mijn hoek op deze site over eiergerechten of soepen en sajoers. Veel plezier en een fijne Paas!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *