Kolak van Zoete Aardappelen

Kolak van Zoete Aardappelen

Kolak van Zoete Aardappelen

Dit is een pap van kokosmelk en zoete aardappelen: kolak van zoete aardappelen heet het. Je kan het ook maken met banaan. Online zie ik dat er ook vaak een pandanblad meegekookt wordt. Dat zit niet in Beb’s recept, maar is natuurlijk super lekker. Dat ga ik volgende keer doen.

Zoete aardappel

Zoete aardappel is in het Indonesisch ubi jalar (oude spelling: oebi djalar). Ik koop deze oranje gewoon bij mijn supermarkt, maar je hebt ze ook in het wit of paars. Je pap wordt er alleen maar spannender van.

Deze pap is best machtig. Een klein bakje is al meer dan genoeg. Ik vind het ’t perfecte dessert naast een verse espresso bijvoorbeeld.

Deze kolak van zoete aardappelen is klaar in 25 minuten en is genoeg voor 4 personen.


Kolak van zoete aardappelen #577 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina

Ingrediënten

  • 1/2 kg oebi djalar (zoete aardappelen)
  • 100 gram Javaanse suiker
  • 1/4 blok santen
  • mespuntje zout
  1. Schil de zoete aardappelen.
  2. Snijd ze in dobbelstenen van ± 3 cm.
  3. Kook ze in een weinig water met wat zout half gaar.
  4. Los de suiker op in 1 dl kokend water, zeef ze en roer ze door de half gare aardappelen.
  5. Voeg er ook het blokje santen aan toe en kook de massa tot de aardappelen gaar zijn. Ze mogen niet tot pap koken.

Kolak van Zoete Aardappelen - Ingredienten: kokosmelk, gula jawa en ubi

Gula Jawa is Javaanse suiker. Ik koop deze suiker in schijven bij de Toko. Het is suiker dat gewonnen wordt uit de nectar van de kokospalm. Heerlijk van smaak. Heel anders dan witte suiker.

Kokosmelk of santen

Ik gebruik geen santen omdat ik kokosmelk over heb. Santen is een dik blok kokoscrème. Dat kan je natuurlijk prima gebruiken en is te koop bij de supermarkt. Santen is wel wat vetter dan gewone kokosmelk. Ik gebruik 200 ml kokosmelk voor mijn kolak.

Zoete aardappelen - Ubi

De aardappel kan geschild en in grove stukken van zo een 3 cm. Zo blijft de structuur zichtbaar in de pap, zoals Beb wilt.

Gula Jawa - Javaanse suiker

De suiker los ik op in 100 ml (1 dl) water. Dat is echt maar een bodempje. Ik laat het rustig smelten op gemiddeld vuur. Op het laatst is de schijf zo zacht dat ik ‘m breek en dan helemaal los roer in de pan.

Zoete aardappelen koken

De aardappels kunnen ondertussen op het vuur. Ik voeg een 1/2 theelepel zout toe en vul de pan maar tot 1/3 met water, anders wordt de pap te nat. Ik breng aan de kook en laat de aardappels pruttelen gedurende zo een 5 minuten met de deksel er op.

Kolak van Zoete aardappelen in kokosaus

Nu kan de kokosmelk bij de halfzachte aardappels.

En de warme suikersiroop. Ik koop dit nog zo een 10 minuten totdat de aardappels gaar zijn en de saus wat is ingekookt.

De aardappels mogen best wat papperig worden, maar moeten hun structuur behouden. Als de pap afkoelt dan dikt ‘ie nog wat verder in.

Kolak van Zoete aardappelen

We kunnen er niet vanaf blijven en nemen ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een klein schaaltje. De suiker kringelt heerlijk om de zoete stukjes aardappel en de romige kokossaus maakt het af.

Heerlijk bij een stevige kop koffie of thee. Selamat makan!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *