Extra gekruide pepernoten

Pepernoten noemen we ze, maar het zijn eigenlijk kruidnoten. Leuk om ze zelf te maken. Vandaag met de hagel buiten en die halve maan tussen de bomen, was het perfect om te bakken. Zulke gezellige geuren. Mijn dochter heeft een volle pot gemaakt voor een jarige vriendin.

Donkere suiker, stroop en extra veel kruiden
We houden van sterke, stevige smaken, dus we hebben het suiker vervangen met donkerbruine basterdsuiker en schenkstroop. Je kan trouwens ook de stroop weglaten en gewoon 200 gram donkerbruine basterdsuiker gebruiken.

Ook doen we er extra veel speculaaskruiden bij, die we natuurlijk zelf samenstellen. Er zijn zoveel varianten te bedenken. Ik zie ook speculaaskruiden met foelie, of ketoembar (korianderzaad). Het werkt eigenlijk allemaal. Als kaneel maar het grootste bestanddeel is, dan zit je al snel goed.

Eerder maakte ik nog spekkoek pepernoten (kruidnoten met spekkoekkruiden en Javaanse suiker). Nu doen we het net weer even anders.

De noten worden heerlijk knapperig en een beetje zacht van binnen. Ehmmmm…. op 5 december ga ik ze zeker verwerken in onze pepernotentaart.

Dit pepernoten recept is genoeg voor 70 noten en is klaar in 40-45 minuten.

Ingredienten

250 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram donkerbruine basterd suiker
25 gram stroop
100 gram echte boter
2-3 el water
1/2 tl zout
2,5 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/2 kruidnagelpoeder
1/4 tl anijs
1/4 tl kardemoen
1/4 tl gember

Bereiding

Het deeg is erg simpel. Ik doe alle ingredienten, dus meel, suiker en alle kruiden met de boter (die al even uit de koelkast is), in een schaal en kneed tot dat het een bal is.

In het begin voeg ik twee eetlepels water toe. Is het deeg toch nog te stug, doe er dan nog een eetlepel bij. Maar niet meer, anders wordt het echt te plakkerig.

Ik vorm een grote bal, dek het af met plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Ik draai noten zo groot als een knikker en verdeel op een bakplaat met bakpapier netjes met wat afstand tussen de noten, want ze rijzen nog. Daarna 17-18 minuten bakken in de oven op 160 graden.

Je kan ze ook wat korter bakken, dan krijg je uiteindelijk een knapperige buitenkant, maar blijven ze wat zacht van binnen. Ook lekker.

Ik haal uit deze hoeveelheid deeg ongeveer 70 best dikke pepernoten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *