Bloemkoolkoekjes

390-bloemkoolkoekjes-afGelukkig wordt bloemkool in de Indische keuken nooit ‘gewoon gekookt’ geserveerd. Bloemkool wordt vaak geroerbakt, zodat ‘ie lekker knapperig blijft of gaat beetgaar in roosjes door de sajoer lodeh. Deze bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk is weer een leuk alternatief voor groente. Ze klinken niet alleen heel lekker, maar zijn het ook.

Dit bijgerecht is genoeg voor 3 personen en kost 15 minuten om te maken.


Bloemkoolkoekjes #390 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 319.

Ingrediënten

 • 1 kleine bloemkool
 • 2 á 3 eetlepels bloem
 • 1 ei
 • 1 lepel water

Kruiden

 • 2 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 kemirie (gepoft)
 • 1 eetlepel gehakte selderie
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat
 1. Snijd met een scherp mes de bloempjes van de bloemkool af. Heel dun! De stronk kan in sajoer gebruikt worden.
 2. Maak beslag van bloem en water.
 3. Wrijf uien, knoflook, kemirie, zout en nootmuskaat tot een brij en meng dit door het beslag tesamen met de bloemkoolkruimels en de gehakte selderie.
 4. Bak in hete olie koekjes hiervan ter grootte van een eetlepel.

390-bloemkoolkoekjes

Ik had nog bloemkool over van gisteren, die ik eventjes had gekookt (direct in kokend water, 1 minuut laten koken). Dit recept werkt prima met zo een restje. Het originele recept is met rauwe bloemkool die je dan heel fijn hakt.

390-bloemkoolkoekjes-beslagEerst een beslag maken. In Beb’s ingredientenlijstje wordt een ei genoemd, maar die komt niet terug in de bereiding. Ik denk dat het ei door het beslag gaat, dat lijkt me logisch. Daarom roer ik een eetlepel water door de bloem en als dit een glad beslag is, roer ik het ei erdoor. 390-bloemkoolkoekjes-beslag-kool

Ik laat mijn bloemkoolstukjes iets grover dan voorgeschreven omdat ze al half gaar zijn. Ze mogen direct door het beslag.

390-bloemkoolkoekjes-beslag-cobek

In mijn cobek wrijf ik de uien, knoflook, het gepofte kemirie-nootje, zout en nootmuskaat samen. Ik gebruik ongeveer een theelepel zout en 2 theelepels nootmuskaat (In Beb’s boek wordt vaak niet verteld hoeveel nootmuskaat in een gerecht gaat. Nootmuskaat is voor Indo’s zoiets als peper en zout denk ik; naar smaak ;-).

Kemirie-nootjes of ‘candle nuts’ koop ik bij mijn Toko. Even roosteren in een pan met anti-aanbaklaag, zonder olie of boter. Door af en toe om te rollen, verbrandt het nootje niet. Als ‘ie lichtbruin is met wat roosterplekjes wrijf ik ‘m fijn met de de rest. Samen met de fijngehakte selderie roer ik deze mix door het beslag.

390-bloemkoolkoekjes-lepelNu het leukste gedeelte; het bakken van de bloemkoolkoekjes. Ik gebruik een volle eetlepel per koekje en bak ze in medium hete olie in de pan, ongeveer 2-3 minuten per kant. Zet je vuur niet te hoog, dan worden ze langzaam gaar en knapperig. Als de bloemkoolkoekjes een licht bruine kleur hebben zijn ze klaar.

Heerlijk met wat sambal, witte rijst en een vleesgerechtje: ik vind dit Hollands eten in een Indische kebaya ;-).

390-bloemkoolkoekjes-af

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *