Rosette Koekjes – Gefrituurde Rijstmeel Koekjes

Zijn ze niet gaaf?! Dit zijn rosette koekjes, of wafelkoekjes, of in het Indonesisch: Kembang Goyang. Wat zo iets betekent als ‘schommel bloem’. Je moet voor het maken van deze glutenvrije koekjes het deeg dat om een wafelijzer zit los schudden in een pan met hete olie. De koekjes worden dus gefrituurd.
Noors of Zweeds?
Na een kort online onderzoek zie ik dat ze vooral in het hoge noorden worden gemaakt. Op Pinterest staan ze te boek als: Scandinavische koekjes. Mijn schoonmoeder is Noors en herkende ze, maar herinnert ze niet echt als Kerstkoekjes bij haar thuis (terwijl haar moeder altijd 10-tallen soorten koekjes voor Kerst bakte; een grote traditie in Noorwegen). Maar ze heeft haar Noorse oude kookboek erbij gepakt en ze staan erin onder ‘Julekaker’ (Kerstkoekjes). Het recept is net even anders met gewone bloem en melk.
Ik ken deze koekjes uit mijn Indische kookboeken; gemaakt met rijstmeel en kokosmelk. Ze worden daardoor nog knapperiger en luchtiger en zijn meteen glutenvrij.
Rosette Koekjes – Kembang Goyang
Dit recept is genoeg voor zeker 30 koekjes en is klaar in ongeveer 45 minuten.
Ingrediënten
- 100 gram rijstmeel
- 150 ml kokosmelk
- 1 ei
- 3 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel vanille suiker
- 1/4 theelepel zout
- Olie om in te frituren (ik gebruik zonnebloemolie)
Benodigdheden
Rosette wafelijzers speciaal voor deze koekjes.
Bereiding beslag
- Klop het ei los
- Voeg de poedersuiker, vanille suiker en het zout toe en roer goed door
- Giet al het kokosmelk erbij
- Roer nu beetje bij beetje de rijstmeel door het beslag

Het beslag is een makkie. Helemaal omdat rijstmeel niet echt klontjes maakt. Loulou helpt me vandaag mee. Ze heeft al een mooie vorm uitgekozen.

Mijn moeder had een grote hoeveelheid van deze ijzers bij de kringloopwinkel gevonden en meteen meegenomen.

Loulou mixt de ingrediënten tot een dun beslag. Dat is precies goed.

Ondertussen warmen we de olie op met de ijzers erin. De ijzers moeten zeker 15 minuten goed doorwarmen.
Ik gebruik geen thermometer maar dat is wel handig voor dit recept. Voor perfecte koekjes moet je olie tussen de 180 en 185 graden zijn, lees ik online.
Ik ga het proberen zonder thermometer. Er zullen daardoor vast en paar mislukken. Mooi! Dan hebben we wat te snacken tussendoor.

We gaan van start. Een opgewarmd ijzer druk ik eerst even op een keukenpapiertje, zodat de te veel aan olie eraf gaat. Dan duw ik het in het beslag, tot zover als op de foto te zien is. Als je ‘m te ver onderduwt, dan komt het koekje niet meer van het ijzer af.

Dan hou ik het ijzer in de olie en gaat het koekje prachtig bruisen. Na 5 tellen schut ik mijn ijzer en het koekje laat los.

Ik laat ‘m nog drie tellen pruttelen en dan haal ik het met een tang eruit en leg op keukenpapier om uit te lekken.
In de pan is mijn kembang goyang nog slap, maar na 3 tellen uitlekken wordt ‘ie super knapperig!
IJzers in olie
Ik laat de ijzers in de olie, zodat ze goed heet blijven. Maar als de ijzers te heet worden, dan plakt het beslag niet goed aan de vorm; het glijdt eraf. Wat ik doe is de ijzers 10 tellen uit de olie te houden voordat ik ‘m opnieuw dip. Op deze manier, is de hitte precies goed (maar een speciale thermometer voor olie is voor deze koekjes misschien toch wel handig).

We zijn verbaasd hoeveel rosette koekjes (ruim 30) je uit zo een beetje beslag kan halen, maar ze zijn dan ook flinterdun; erg smakelijk.
Groene pandan
We hebben natuurlijk geexperimenteerd met pandan. Dit palmbladextract wordt veel gebruikt voor toetjes in Indonesië. We hebben in een deel van het deeg een halve theelepel toegevoegd. Sommige kembang goyang hebben we gedoopt eerst voor de helft in pandanbeslag en toen in gewone, voor een extra gaaf effect! ;-).
Wil je meer zoete Indische recepten zien? Check dan deze link.
Halo Selamat pagi
Waar kan ik die ijzers vandaan halen
echt heel cool wil ze graag ook maken
alvast bedankt Terima kasih
Mooi zijn ze he. Je kan ze krijgen in de beter kookwinkel, of kringloop!