Laksa Tjina (Indonesisch-Chinees)

517-laksa3
Dit is de laksa tjina uit Beb Vuyk’s kookboek. Een laksa tjina is een ‘Chinese bamisoep’. Maar het doet mij denken aan de bamisoep uit de stad Kucing (Maleisië) op Borneo.

We hebben een paar jaar geleden maanden rondgereisd door zuid-oost Azië en hebben heerlijke herinneringen aan het tropisch, klamme Kucing waar onze achtertuin het regenwoud was. Kucing is beroemd om z’n vreselijk lekkere Laksa; een bamisoep met vlees, kokosmelk en garnalen.

Ik heb vandaag een enorme trek in deze specifieke soep en wat blijkt: Beb heeft een recept in haar boek. Leuk , ik ga ‘m meteen proberen!


Laksa Tjina #517 uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk, pagina 413.

Ingrediënten

1 vette kip van +/- 1 kg
100 gram laksa
l/8 blok santen
olie
3 dl bouillon
100 gram garnalen
4 hardgekookte eieren
3 eetlepels gesneden prei
sap van 1 citroen

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 salamblaadjes
3 schijfjes gemberwortel
2 theelepels ketoembar
1 theelepel djinten
1 theelepel koenjit
2 djeroek poeroetblaadjes
1 theelepel terasi
1 spriet sereh
peper
zout
ketjap
1 eetlepel gehakte bieslook
1 eetlepel gehakte selderie

Zet de kip op met kokend water, sereh, salam en djeroek poeroet-blad en zout. Kook haar half gaar. Stamp of wrijf uien, knoflook en gember tot een brij met de ketoembar, djinten, koenjit, terasi, zout en peper. Week de laksa. Fruit de kruidenbrij tot de uien geel zijn. Snijd de kip in stukken en fruit die mee. Voeg er de bouillon aan toe, de gesneden prei, de garnalen, het blokje santen en de laksa. Laat het gerecht nog 1/4 uur stoven en maak het af met 1 lepel ketjap en het citroensap. Serveer het bij rijst. Laksa tjina (tjina betekent Chinees) is een voorbeeld van een gerecht waarin Chinese en Indonesische ingrediënten in een heel nieuwe combinatie zijn verwerkt.


517-laksa-ingredients

Het zijn heel wat ingrediënten. Ik vervang de kip met karbonades en de santen (kokosblok) met gewone kokosmelk uit blik. Ik had nog karbonades over, dus handig om ze nu te gebruiken. Lekker ook, ik heb wel vaker laksa met varkensvlees gegeten. Het is heerlijk.

Laksa is de naam voor de specifieke soep en ook van de (rijst)mie die door de soep gaat. Ik koop bij de Toko brede mie. Deze is gemaakt van eieren en tarwemeel. Laksa is meestal van rijstmeel gevormd. Kies wat je het lekkerst lijkt of wat voorhanden is.

517-laksa-meat-boil

Mijn karbonades moeten kort garen in een bouillon. Ik zet water op en als het kookt kan het vlees erin.

517-laksa-ginger

Dan de blaadjes: djeroek poeroet en de salam. Beide koop ik bij de Toko.

Ook de gember doe ik erbij. Beb wrijft het fijn in de tjobek. Dat is wat moeilijk met verse gember, dus doe ik het direct in de bouillon.

517-laksa-cobek

De uien, knoflook, trassi (garnalenpasta) en poederkruiden wrijf ik fijn tot een mooie pasta.

517-laksa-boemboe-cobek2

Het kleurt sterk geel door de koenjit (kunjit of geelwortel). Ik gebruik genoeg zout, zeker 4 theelepels. Maar zorg dat je je soep proeft voor opdienen of het toch nog meer nodig heeft.

517-laksa-vlees

Het vlees is snel gaar. Na 8 minuten koken haal ik mijn karbonades eruit en snij ze in blokjes.

517-laksa-boemboe

De boemboe mag nu in de olie even bakken. Het vlees kan erbij en als ‘ie goed rondom is aangebakken in de boemboe, doe ik de kokos en wat van de bouillon in de pan. Als alles los is van de bodem doe ik de rest van de bouillon erbij.

517-laksa-bami-water

Ondertussen giet ik kokend heet water op mijn mie. Na een paar minuten is alles zacht en kan worden afgegoten.

517-laksa-kecap

Ondertussen pruttelt mijn soep zachtjes al een paar minuten. Nu afmaken met zoete ketjap (ketjap manis gebruik ik) en de prei.

517-laksa-citroen

Wat citroensap en dan nog een minuut of twee laten sudderen.

517-laksa-noodle

Vlak voor het opdienen mag de laksa erbij. Ik gebruik een pasta lepel zodat de sliertjes makkelijk door de soep te scheppen is.

517-laksa-soeppan

Dan meteen de garnalen. Ze zijn al gaar, dus die hoeven alleen op te warmen. Dan de selderie en wat bieslook. Ook maak ik nog een gepocheerd ei. Dat staat prachtig en het zachte eigeel smaakt heel goed in de kokosbouillon.

517-laksa2

Echt enak sekali. Ik heb verse sambal in de vriezer. Ik vind dat laksa heet mag zijn. Je kan het eten met rijst, zoals Beb zegt. Ik vind de noodles al genoeg. Het is een hele warme maaltijd zo. Jammie.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. elly . schreef:

    Heerlijk hoor
    Ik ga het ook maken
    Bedankt voor recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *