Tempe Kemoel (Oost-Java)

369 Tempe KemoelVaak krijg ik de vraag: wanneer maak je weer tempe? Zo lekker knapperig. Vandaag ga ik een nieuwe tempe van Beb uitproberen. Deze tempe kemoel uit Oost-Java zit in een krokant jasje van rijstmeel en kokos. Het heeft veel knoflook nodig. Dat maakt super lekker.


Tempe Kemoel (Oost-Java) #369 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 303.

Ingrediënten

 • 1/2 plak tempe
 • 50 gram rijstemeel
 • 1/10 blok santen
 • 1 dl water
 • olie

Kruiden

 • 4 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel ketoembar
 • 1/2 theelepel koenjit
 • zout
 1. Wrijf de knoflook fijn met ketoemar, koenjit en zout.
 2. Breng het water aan de kook met de santen en voeg er als de santen is opgelost de gewreven kruiden aan toe.
 3. Laat de massa afkoelen en meng er het rijstemeel doorheen.
 4. Snijd de tempe in plakken van +/- 1 cm halveer deze in de lengte, dompel ze een voor een in het beslag en bak ze gaar en knappend in de olie.

369 Tempe Kemoel-cobec-boek

De knoflook, kruiden en zout kunnen de vijzel (tjobek/cobek) in. Ik gebruik een theelepel zout. De tempe koop ik bij mijn Indische Toko, maar veel supermarken en biologische winkels verkopen zo een plak soja ook.

369 Tempe Kemoel-cobek

De uien kleuren okergeel door de kunjit (geelwortel of kurkuma); zo mooi. Ondertussen heb ik het water opgezet en de santen (kokoscreme) erin opgelost. Je kan in plaats van santen ook een half blikje kokosmelk toevoegen, maar zorg dat je dan wat minder water gebruikt.

369 Tempe Kemoel-pasta

Je hoeft de kruidenpasta niet eerst te bakken. Het kan zo de pan in met de opgeloste santen. Ik breng het weer aan de kook en haal dan alles van het vuur en laat de bouillon afkoelen.

369 Tempe Kemoel-meel

De meel kan erbij. Even goed doorroeren dat er geen klontjes meer zijn.

369 Tempe Kemoel-tempe

Ik snij de plak tempe een keer in de lengte doormidden en snij dan overdwars plakjes van een centimeter. Zo gelijk mogelijk.

369 Tempe Kemoel-saus

De plakken laat ik even liggen in de marinade, terwijl mijn olie opwarmt. Zo kunnen de smaken er goed intrekken.

369 Tempe Kemoel-frituur

Dan bak ik ze per 5 af in de hete olie. Ik gebruik mijn wok/wadjang ervoor. Kan ik snel kleine beetjes frituren, zonder veel olie te moeten warmmaken. Ik bak de tempe totdat ze lichtbruin kleuren. Even laten uitlekken op papier en dan over in een mooie mandje. Uit Noorwegen heb ik papier meegenomen waarin ze brood verpakken. Daar zijn boterhamzakjes ziet zo gewoon. Ik gebruik het veel om eten in te serveren. Je kan hiervoor ook wit bakpapier gebruiken.

369 Tempe Kemoel

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *