369 Tempe Kemoel (Oost-Java)
Vaak krijg ik de vraag: wanneer maak je weer tempe? Zo lekker knapperig. Vandaag ga ik een nieuwe tempe van Beb uitproberen. Deze tempe kemoel uit Oost-Java zit in een krokant jasje van rijstmeel en kokos. Het heeft veel knoflook nodig. Dat maakt super lekker.
Tempe Kemoel (Oost-Java) uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 303.
Ingrediënten
1/2 plak tempe
50 gram rijstemeel
1/10 blok santen
1 dl water
olie
Kruiden
4 gesnipperde teentjes knoflook
1/2 theelepel ketoembar
1/2 theelepel koenjit
zout
Wrijf de knoflook fijn met ketoemar, koenjit en zout. Breng het water aan de kook met de santen en voeg er als de santen is opgelost de gewreven kruiden aan toe.
Laat de massa afkoelen en meng er het rijstemeel doorheen. Snijd de tempe in plakken van +/- 1 cm halveer deze in de lengte, dompel ze een voor een in het beslag en bak ze gaar en knappend in de olie.
De knoflook, kruiden en zout kunnen de vijzel (tjobek/cobek) in. Ik gebruik een theelepel zout. De tempe koop ik bij mijn Indische Toko, maar veel supermarken en biologische winkels verkopen zo een plak soja ook.
De uien kleuren okergeel door de kunjit (geelwortel of kurkuma); zo mooi. Ondertussen heb ik het water opgezet en de santen (kokoscreme) erin opgelost. Je kan in plaats van santen ook een half blikje kokosmelk toevoegen, maar zorg dat je dan wat minder water gebruikt.
Je hoeft de kruidenpasta niet eerst te bakken. Het kan zo de pan in met de opgeloste santen. Ik breng het weer aan de kook en haal dan alles van het vuur en laat de bouillon afkoelen.
De meel kan erbij. Even goed doorroeren dat er geen klontjes meer zijn.
Ik snij de plak tempe een keer in de lengte doormidden en snij dan overdwars plakjes van een centimeter. Zo gelijk mogelijk.
De plakken laat ik even liggen in de marinade, terwijl mijn olie opwarmt. Zo kunnen de smaken er goed intrekken.
Dan bak ik ze per 5 af in de hete olie. Ik gebruik mijn wok/wadjang ervoor. Kan ik snel kleine beetjes frituren, zonder veel olie te moeten warmmaken. Ik bak de tempe totdat ze lichtbruin kleuren. Even laten uitlekken op papier en dan over in een mooie mandje. Uit Noorwegen heb ik papier meegenomen waarin ze brood verpakken. Daar zijn boterhamzakjes ziet zo gewoon. Ik gebruik het veel om eten in te serveren. Je kan hiervoor ook wit bakpapier gebruiken.