136 Smoor van Vlees (Semoer Daging – West Java) I

136-smoor-van-vleesDit klinkt simpel: smoor van vlees. Het kan alles zijn, zo lijkt het, maar deze smoor van West-Java is gemaakt van gelardeerd rundvlees; met wat vet dus. Ook wordt het vlees lang gesudderd om mals te worden en worden de stukken gebakken in boter. Daarvan krijgt het die specifieke smoor-‘look’; donker, zacht vlees maar wel nog duidelijk de structuur van het vlees zichtbaar. Enak!

Dit recept is genoeg voor 3 personen en omdat het vlees moet sudderen en marineren duurt het ongeveer 4,5 uur om te maken.


Smoor van vlees uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 144.

Ingrediënten

1/2 kg rundvlees (met een vet randje)
4 eetlepels boter
1/4 L water

Kruiden

2 eetlepels gesnipperde uien
3 eetlepels ketjap
peper
zout
nootmuskaat
asem

Maak een asempapje met zout en marineer hierin het vlees enkele uren. Wrijf het daarna droog en snijd het in brede plakken van +/- 1 cm dikte. Bestrooi de plakken met peper en nootmuskaat. Bak de uien geel in de boter, voeg het vlees eraan toe en bak het bruin. Maak de jus af met ketjap en 2 á 3 dl water en stoof dit alles tot het vlees zacht is.


136-smoor-van-vlees-ingredienten

Ik heb heel lekker vlees gehaald: biologisch rundvlees van hoge kwaliteit. Het is iets minder dan Beb voorschrijft (400 gram heb ik), maar ik hou de hoeveelheid ingrediënten gelijk aan Beb’s recept. Door de hoge kwaliteit vlees is het sneller klaar en natuurlijk gewoon lekkerder.

Beb legt nooit uit hoeveel peper, zout en nootmuskaat ze gebruikt. Ik kies voor twee volle theelepels nootmuskaat, een volle theelepels zout en een theelepel peper.

136-smoor-van-vlees-marineren

Ik maak een asempapje van tamarinde pasta die ik haal in een potje bij de Toko. Het is al gefilterd. Ik gebruik een volle theelepel voor mijn stukje vlees. Ik meng het met wat warm water en zout en laat mijn vlees daar een klein uurtje in marineren. Minder kwaliteit vlees mag langer.

136-smoor-van-vlees-nootmuskaat

Ik snij het nu in repen. Het is al heel zacht. De nootmuskaat en peper kunnen erbij.

136-smoor-van-vlees-pan

De uien zijn geel gebakken in de boter. Nu kan het vlees erbij. Ik braad het aan totdat het iets donkerder is.

136-smoor-van-vlees-ketjap
De ketjap zorgt voor de donkere kleur, mooi. Ik gebruik ketjap manis, een super zoete (ketjap ABC).

136-smoor-van-vlees-water

Nu kan het water er meteen bij. Ik gebruik altijd warm water. Ik doe nooit koud water erbij. Ik heb het idee dat vlees daar taaier van blijft.

136-smoor-van-vlees-sudderen

Ik sudder tot gaar met de deksel van de pan. Mijn vlees is na 1,5 uur klaar. Maar elk stukje is anders. Na 1,5 uur even proeven dus. De saus dikt in en wordt lekker donker. Weten het met witte rijst en een groentegerecht.

136-smoor-van-vlees-af

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. karin schreef:

  je zou dit gerecht toch ook heel goed in de crocpot kunnen maken toch?

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Dat kan zeker. Hou er wel rekening mee dat de saus moet indikken. Het deksel moet er aan het einde af, zodat het kan verdampen. Kan dat makkelijk met een crockpot. Ik wel eens rendang geprobeerd in mijn rijststomer op ‘langkoken’. Maar moest het daarna toch nog in gewone pan laten inkoken…

 2. Sheila Weller Abreu schreef:

  Ik heb het vorige week geprobeerd, en het was een doorslaand succes! Alles was op, mijn man heeft zelfs twee keer opgeschept! Ik ben zo blij dat ik je weet te vinden! Zelfs al ben ik maar een kwartje Javaans, ik voel me zo Indisch als ik kook!

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat ontzettend leuk om te horen Sheila. Het is ook een zeer fijn recept. Zoet, zacht alles wat je ervan verwacht 😉 Een kwartje Javaans is 100% indo!! 😉 Ik ken dat gevoel 😉

 3. bianca schreef:

  bij mij is het vlees te droog na het sudderen en heeft een bittere nasmaak. wat heb ik verkeerd gedaan?

 4. Bart schreef:

  Lekker mals geworden. En zo zacht.
  De asem heeft hierbij zijn werk goed gedaan denk ik.
  Hebben genoten samen met gado gado en die lekkere saus die ik hier ook vond.
  En het gebakken eitje met de kecapsaus. afgesloten met een pisang goreng.
  Bedankt Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *