Kip met Makasaarse kruiden (boendoe-boendoe Makasar)

Een lekker sappig kippetje, daar heb ik zin in vandaag. Er zijn kipkluifjes in de aanbieding in de supermarkt en dit kipgerecht uit Makassar (de hoofdstad van Zuid-Celebes) lijkt me een uiterst geschikte kandidaat. Vooral de tamarinde (asem) in dit gerecht lijkt me zo lekker.

Beb noemt het boendoe boendoe. Als ik het google dan vind ik inderdaad een vergelijkbaar recept in het Indonesisch voor Ayam bundu bundu uit Makassar. Hierin wordt pandanblad gebruikt in plaats van salam en ook wat verse gember. De kip wordt drooggekookt. Leuk alternatief, maar ik ga hier het recept van Beb Vuyk volgen.


Kip met Makasaarse kruiden (boendoe-boendoe Makasar) #292 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 249.

Ingrediënten

1 kip van 1000 á 1200 gram
1/6 blok santen
1/2 liter water

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels laos
1/2 theelepel fijne zwarte peper
1 spriet sereh stukje asem ter grootte van een walnoot
1 pandanblad (of salamblad)
zout

Breng het water aan de kook met de santen, de samen gewreven kruiden (uien, knoflook, laos, peper), de sereh, het salamblad en het zout.

Doe er de in stukken gesneden kip bij en laat dit alles koken tot de kip gaar is en de saus ingedikt.

Maar asemwater van de asem met 3 eetlepels water, voeg dat eraan toe en doe de kip op.


De ingrediënten zijn super simpel. Ik koop sereh (citroengras) bij de supermarkt. Ik gebruik salamblad want dat heb ik nog op voorraad. Ik haal ze gedroogd of vers (uit de vriezer) bij de Toko. Asem is tamarinde. Dat koop ik daar ook in een potje. Dan is de tamarinde al gefilterd. Even aanlengen met wat eetlepels water en dan kan het zo door het gerecht.

Santen is kokoscreme. Dat wordt verkocht in blokken bij de supermarkt.

De uien, knoflook en laos wrijf ik samen in mijn cobek (vijzel).

Ondertussen laat ik het water koken, samen met de santen. Dan schep ik de gewreven kruiden erdoor en breng weer aan de kook. Dan kunnen de kippenpootjes er bij. Beb gebruikt een hele kip, maar pootjes eten stukken makkelijker.

Ik kook de kip zachtjes tot ze gaar is. Dat duurt zo een 20 minuutjes, maar ik check tussendoor.

Nu giet ik alles in een mooie schaal en dan kan de tamarinde erbij, die ik heb verdund met drie eetlepels water. De tamarinde zorgt voor een licht zure smaak. Het zuur lijkt alle zachte smaken op te halen. Heel erg lekker.

We eten dit sappige kipgerecht uit Makassar met witte rijst, een sambal selderie en een atjar. Zomers!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *