Gestoofde vis met kruiden (Bau Peapi van Mandar)

Mijn visboer op de Botermarkt in Haarlem heeft verse makreel vandaag. Dat maakt me blij want er liggen nog heel wat visgerechten met makreel te wachten. In Beb Vuyk’s kookboek staan er best veel, maar verse makreel kan je niet elke dag kopen in Nederland. Dit makreeltje is bij Schotland gevangen.

Dit gestoofd visgerecht komt volgens Beb van Mandar (West – Sulawesi). Er wordt een kilo vis gebruikt, dus dit is zeker genoeg voor 3-4 personen en klaar in 1,5 uur (inclusief marineren).


Gestoofde vis met kruiden (Bau Peapi van Mandar) #218 uit Beb Vuyk Indonesisch kookboek, pagina 202.

Ingrediënten

1 kg makreel
2 dl water
2 eetlepels gebakken uien
5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal oelek
1/2 theelepel koenjit
asem ter grootte van een walnoot
peper 
zout

Wrijf uien, knoflook, sambal,asem (ontpit en van vezels ontdaanP, zout, peper en koenjit met elkaar tot een brij. Wrijf hiermee de vis in en laat har minstens een uur marineren.

Breng het water aan de kook. Voeg er de gekruide vis aan toe, ook het uitgelopen visvocht. Stoof de vis hieron zachtjes gaar +/- 1/4 uur. Doe haar op in een schaal en bestrooi haar met de gebakken uien.


 

Ik heb de makreeltjes laten fileren. Er zitten zoveel graatjes in deze vis, dat filets makkelijker eten.

Asem is tamarinde. Ik koop dat in een potje al gefilterd. Handig want met een paar eetlepels water aangelengd kan je ‘m zo gebruiken.

Ik heb zelf sambal gemaakt. Sambal oelek maak je in een handomdraai. Ik vries ze in per blokje. Zo heb ik altijd verse sambal op voorraad.

Ik gebruik de staafmixer om de uien, knoflook en sambal te mengen. Ik schep de geelwortel (koenjit) er door. Het wordt daardoor mooi glad en werkt perfect als marinade.

Als alles gemengd is, dan giet ik er de asem bij (aangelengde tamarinde).

De filetjes leg ik in een platte schaal zodat alles makkelijk in de koelkast kan. Dan smeer ik alles goed in.

Ik laat het ongeveer een uur intrekken in de koelkast.

Nu zet ik water op (2 dl). Ik laat het koken en dan kunnen de visjes erin.

Gek idee misschien om de filets zo in het water te koken, maar dat is echt de bedoeling.

Ik hou me precies aan het recept en laat de filets voor 15 minuten op zacht vuur gaar worden.

Ik vind dat er nog wat groens overheen moet, naast de gebakken uitjes (bawang goreng). Daarom doe ik er wat verse koriander over. Het is lekker bij vis, maar als je dat te sterk vindt dan is een lenteuitje fijngesnipperd misschien beter.

Deze Bau Peapi is licht zuur van smaak door de tamarinde. De knoflook en sambal zorgen voor een pittige smaak. Echt lekker. De combinatie van de vette vis en de licht zure marinade is heerlijk. We eten het met lontong rijst en een sajoer van kool.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *