Koreaanse spareribs

Sinds onze reis naar Korea (2 jaar geleden) blijf ik nog nagenieten van het heerlijks dat we daar gegeten hadden. De specifieke smaak van allerlei soorten kimchi en de geur van de heerlijke sesamolie zitten nog in mijn neus. Om een echte Koreaanse BBQ te maken heb je wat tijd nodig, maar ik heb hier een recept ontwikkeld die de Koreaanse smaak smaak benadert en ik gebruik daarvoor spareribs van de scharrelslager.

Dit recept is genoeg voor 4 personen. Je mag de ribs 24 uur marineren. Het bereiden zelf kost ongeveer 5 kwartier.

Koreaanse spareribs

 • 4 spareribs
 • 4/5 knoflook tenen
 • 5 lente uitjes
 • 4 theelepels sesamolie
 • 3 theelepels sesamzaad
 • 4 eetlepels zoute ketjap
 • 1 eetlepel zoete ketjap
 • 1 peer
 • 1 krop botersla
 • sap van een halve citroen of 1 limoen
 • eventueel wat vers gesneden lente uitjes, koriander en kimchi
 • voor hete marinade gebruik 2 eetlepels Koreaans gefermenteerde chilipasta
 • lekker om te serveren met hoisinsaus.

Zorg dat de spareribs ontdaan zijn van het witte vlies dat over de ribben ligt. Meestal haalt de slager het eraf. Je ziet meteen dat het vlies weg is, omdat de ribben soepel bewegen en de sparerib niet stug is. Door het verwijderen van het vlies, kan de marinade beter in het vlees trekken.

 1. Rasp de peer helemaal fijn. Ik laat de schil zitten, maar was de peer uiteraard goed.
 2. Snij de knoflook en de lente uitjes fijn
 3. Doe de geraspte peer, de knoflook en uitjes in een kan en voeg daar de ketjaps, de sesamolie, de sap van de citroen en de sesamzaadjes aan toe.
 4. Wil je een hetere versie dan is Koreaanse chilipasta een super goeie toevoeging.
 5. Marineer de spareribs 24 uur door ze goed in te pakken met de marinade in zilverpapier.
 6. Verwarm de pakketjes op de BBQ voor ongeveer 40 minuten.
 7. Haal ze uit het zilverpapier en rooster ze nog 15 minuten op de BBQ voor een krokant laagje.
 8. Eet de spareribs door slablaadjes op te rollen met een stukje vlees met een theelepel hoisinsaus erbij. Je kan ook wat vers gesneden lente uitjes en koriander toevoegen. Kimchi past hier ook uitstekend bij!

Hieronder zie je twee marinades (ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt): de rode is met chilipasta. Koreaanse chilipasta is niet erg heet. Aan de marinade voeg ik twee eetlepels voor een hete versie, maar wil je het nog heter, doe er gerust een eetlepel bij.

Door de geraspte peer wordt de marinade mooi dik waardoor het goed plakt aan het vlees.

Ik schep twee eetlepels marinade op drie lagen zilverfolie. Daarop leg ik de sparerib en schep er dan nog zeker twee eetlepels bovenop. Ik zorg ervoor dat alles goed bedekt is en vouw zorgvuldig dicht, zodat er niks kan lekken.

Ik bewaar deze pakketten in de koelkast voor de BBQ van morgen. Ik pak ze per stuk in, zodat ze goed garen later.

Wij hebben bij oma een prachtige jøtul staan; dat is een Noorse houtkachel die bekend staat om z’n grote hitte. Buiten maken we ‘m aan en ik verhit de pakketten voor ongeveer 30-40 minuten. De ribs worden hierdoor gaar en blijven sappig.

Na ruim een half uur kunnen ze eruit (er blijft vocht achter in het zilverpapier) en op de BBQ die op dat moment perfect heet is (de kooltjes worden grijs). Nu even er bij blijven om de spareribs rondom te roosteren.

De spareribs blijven van binnen sappig en van buiten krijgen ze die specifieke BBQsmaak. Wat lekker! Ik snij op een plank rustig het vlees van de botjes om ze te rollen in de sla. De rest kluiven we lekker op.

Hierboven zie je dat ik aan het experimenteren was met mandarijn in de marinade.

We eten deze Koreaanse spareribs met (sushi-)rijst, en een koolsla. Simpel en lekker en eigenlijk willen we nooit meer op een andere manier BBQ-en.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *