Cobek of keukenmachine

cobek

Zorgt fijnwrijven in een vijzel (cobek) of fijnmalen in een keukenmachine voor verschil in smaak en textuur van een gerecht? Ik vind van wel. Ik krijg wel eens de vraag waarom ik niet gewoon voor mijn bumbu’s een keukmachine gebruik. Nou dat kan prima hoor, maar er is wel degelijk een verschil in smaak en mondgevoel, maar dat hangt ook weer van het gerecht af. Daarom deze post: cobek of keukenmachine?

Cobek en Ulekan
Cobek is indonesisch voor vijzel. Deze traditionele vijzel, vaak gemaakt van graniet, andesiet of basalt. Goedkopere versies zijn gemaakt van cement en lavagruis, leer ik van wikipedia. In de cobek wordt bijvoorbeeld sambal gemaakt en bumbu’s; een fijngewreven pasta van kruiden en specerijen. Met een bumbu start je een Indonesisch gerecht. De ulekan is de wrijver. Daarmee vermaal je de kruiden en specerijen in de cobek.

Fijnwrijven
Het fijnwrijven in een vijzel zorgt ervoor dat de smaken van de verschillende ingrediënten in elkaar overgaan. Alle vezels worden losgewerven zodat alle specerijen diep mengen. In een machine worden de stukjes heel klein, maar blijven ze een beetje naast elkaar staan. Dit verschil proef je maar niet bij alle gerechten.

Voor een gerecht wat urenlang moet stoven als een rendang of duivelse lapjes bijvoorbeeld, werkt een keukenmachine prima. De gemalen boemboe moet zo lang sudderen dat de smaken van de kruiden goed zullen mengen.

cobek sambal

Sambals
Meestal wrijf ik vlak voor het opdienen een rauwe sambal (die bak je niet) in de cobek fijn. Een heerlijke verse smaak heeft zo een sambal, knapperig zelfs. We zijn met 3 personen thuis dus een beetje sambal maken is prima te doen in de vijzel.

Maar maak ik nu een grote hoeveelheid sambal dan gebruik ik graag de keukenmachine, want het fijnwrijven is dan echt erg veel werk. Ik bak daarna de sambal op en stop het in hete, uitgekookte potten zodat alles goed vaccuum trekt. Een voorbeeld van zo een sambal is een sambal badjak.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *