Krentenbrood met specerijen

Dit is zo een lekker brood geworden! Dit zelfgebakken volkoren krentenbrood met specerijen heb ik gevuld met rozijnen en een handje cranberries. Ook heb ik door het deeg kaneel, cardemon, anijs, gemberpoeder (djahe), kruidnagelgruis en pimento gekneed. Het brood is heerlijk zacht geworden met een knapperig korstje en de kruiden ruik je zeker, maar zijn niet overheersend. Dus een snee met kaas is nog steeds super lekker. Dit krentenbrood met specerijen is klaar in 2,5 uur.

Ik bak twee broden tegelijk, dus daarom is de deeg hoeveelheid veel. Maar ik vind het handig om twee broden tegelijk te maken omdat want het past in de oven en die is toch warm. Brood kan je uiteraard heel goed invriezen.


Ingrediënten

 • 500 gram volkoren tarwe
 • 300 gram rozijnen
 • 1 volle hand cranberries
 • 20 gram ongezouten roomboter
 • 4 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 320 ml warm water
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel cardemon
 • 1/2 theelepel anijs
 • 1/2 theelepel pimento
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 kruidnagelgruis
 1. Laat de rozijnen en de cranberries voor 15 minuten wellen in water en spoel ze daarna goed af.
 2. Dep ze droog met keukenpapier, maar ze hoeven niet geheel droog te zijn.
 3. Meng het meel, zout, gist en boter (op kamertemperatuur) in een grote schaal.
 4. Doe er meteen alle kruiden bij.
 5. Giet een deel van het lauw warme water erbij en kneed dit tot een soepel deeg, ongeveer 10 minuten, terwijl je telkens de rest van het water toevoegd.
 6. Voeg op het laatst alle rozijnen en cranberries toe, mix goed en laat voor 1 uur op een warme, niet tochtige plek, onder een theedoek rijzen.
 7. Kneed nog even kort en rol het deeg tot een plak vouw de zijkanten naar binnen tot je een rol vormt.
 8. Rol deze rol weer plat met de deegroller en maak weer een plak waarvan je de zijkanten naar binnenvouwt tot je een mooie dikke worst hebt gevormd.
 9. Leg deze in een ingevet bakblik en laat weer 1 uur rijzen.
 10. Bak in oven van 200 graden voor 35 minuten af.
 11. Bestrijk direct uit de oven dun met wat boter en laat uit de vorm afkoelen.

Ik baseer mijn recept op het volkoren krentenbrood van Rutger Bakt, maar ik halveer de hoeveelheid zout en laat de twee eetlepels suiker weg. De extra suiker is goed voor het rijzen van het brood, maar in mijn geval wordt mijn krentenbrood heel zacht en luchtig. Er zit al genoeg zoet in door de rozijnen vind ik. Minder zout vind ik vaak lekker in brood en je kan het zo ook goed beleggen met kaas of gezouten boter.

Meng het meel, zout, gist en boter (op kamertemperatuur) in een grote schaal. Alle specerijen gaan er direct bij. Ik doe handwarm water erbij, beetje voor beetje en kneed alles tot een elastisch deeg. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als het deeg soepel is, gaan de rozijnen en de volle hand cranberries erdoor. Het doorkneden van het deeg met de rozijnen is best moeilijk, maar hou vol, uiteindelijk verdelen de rozijnen zich goed. Nu mag het deeg 1 uur rijzen op een warme, niet tochtige plaats. Ik leg er een theedoek overheen.

Nu haal ik het deeg uit de schaal, kneed heel even en rol het uit als grote plak. Dan vouw ik de zijkanten naar binnen en vorm een brood. Ik pak dan nogmaals mijn deegroller en maak alles weer plat en vouw opnieuw de zijkanten naar binnen en vorm een brood. Op deze manier is alles eigenlijk nog een keer gekneed en zijn de rozijnen zeker goed verdeeld.

Ik vet mijn bakblik in en leg daarin het brooddeeg en laat wederom een uur rijzen. Daarna mag ‘ie 35 minuten op 200 graden in oven. Ik bestrijk het brood met een beetje boter met een kwastje en haal dan het warme brood uit de vorm en laat drogen op een ovenrekje op het aanrecht.

Ik maak altijd tegelijkertijd twee broden, want dat is niet perse heel veel meer werk en mijn oven is toch aan.

Ik kan eigenlijk niet wachten om mijn volkeren krentenbrood met specerijen direct aan te snijden. De korst is lekker hard, dus met een scherp kartelmes gaat aansnijden van dit warme brood prima. De geuren van de specerijen komen je direct tegemoed. Zo lekker. Ik eet mijn krentenbrood met boter en kaas, of Jeitost, Noorse bruine kaas! Verrukkelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...