Soto Kedoe

135-soto-kedoe-bowl

Als het buiten lekker nat is, krijg ik altijd zin in soep en lamsvlees. Daar weet Beb wel wat op. Ik ga vandaag een Soto Kedoe maken uit haar boek. Een recept van midden Java. Deze Indische soep wordt gemaakt met een bouillon van lamsvlees. Je hebt daarom niet veel vlees nodig. Ook de tempe erin lijkt me heerlijk.

Het duurt ongeveer 45 minuten om te maken en dit recept is zeker genoeg voor 3 personen.


Soto Kedoe #135 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 138.

Ingrediënten

 • 1/4 kg lamsvlees
 • 1/4 kool in fijne slierten gesneden
 • 1/4 kg taogé
 • 1/4 plak tempe, in kleine dobbelsteentjes gesneden
 • 1 grote tomaat

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel ketoembar
 • 1 theelepel laos
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1 eetlepel Javaanse suiker
 • 2 salamblaadjes
 • peper
 • zout
 1. Snijd het vlees in dobbelsteentjes en zet het met wat zout op in +/- 1 liter kokend water.
 2. Wrijf uien met de knoflook, de ketoembar, laos, gemberpoeder en suiker tesamen tot een brij.
 3. Voeg dit mengsel toe aan de bouillon.
 4. Doe er na circa een 1/2 uur de tempe bij.
 5. De kool en de in stukken gesneden tomaat en de schoongemaakte taogé worden er aan toegevoegd als het vlees gaar is.
 6. Maak de soto verder af met peper en zout.

135-soto-kedoe-ingredienten

Op de foto staan alle ingrediënten behalve de taogé. Mijn schoonmoeder blijft eten en die is zo lief om dat nog even voor me te halen. Dat kan ook want de taogé hoeft er pas op het laatst in.

Ik ga beginnen met een bouillon maken. Ik heb lamsvlees gehaald ongeveer 300 gram. Beb schrijft 250 voor, het verschil is zo klein. Ik laat de hoeveelheden van de andere ingrediënten gelijk, maar pas wel het zout en peper aan.

Ketoembar is koriander in poedervorm en salamblaadjes kan je krijgen bij de Toko. Het is Aziatisch laurier. Ik vind het smaken naar kaneel. Kan je geen salam krijgen, dan kan je ook gewoon laurier gebruiken.

135-soto-kedoe-cobec

Eerst in de tjobek (vijzel) wrijf ik de boemboe samen voor de bouillon. Alle kruiden kunnen erin. Ondertussen staat het lamsvlees in een liter water zachtjes te pruttelen. Ik heb erg mooi vlees gehaald. Het hoeft in totaal helemaal niet lang te koken. Ik ga uit van 30 minuten totaal. Dan moet het zacht zijn.

135-soto-kedoe-bumbu-soup

Maar eerst de boemboe erdoor. Het vlees is net pas aan het koken (ik ben gestart met kokend water uit de waterkoker, vlees erin en opnieuw aan de kook brengen). Boemboe kan er nu bij.

135-soto-kedoe-soup-tempeh

Ik laat het vlees niet een half uur, zoals Beb zegt, maar ongeveer 15 minuten sudderen. Nu doe ik er de tempe bij. Tempe koop ik bij de Toko.

135-soto-kedoe-vegetables

De kool en tomaat mogen er meteen bij. Ik laat dit geheel nog zo een 10 minuten sudderen en check of het vlees zacht is en dat is het. Super mals. Ook al lijkt dat niet zo op het eerste gezicht. Nu kan de peper en zout erbij. Ik gebruik zeker 2 theelepels zout en een volle peper. Het is een kwestie van proeven of je dit zout genoeg vindt. Het is een soepje, dus het mag zeker zout zijn.

135-soto-kedoe-peper-en-zout

We eten de soto kedoe met lekker veel emping erbij. Het vlees is superzacht en geeft zijn speciale lamssmaak aan de bouillon. De combinatie van alle kruiden maakt dit een echt warme voorjaarssoep. Je zou er nog een aardappel bij kunnen koken en door doen, of rijst. Toch vind ik ‘m zo puur fantastisch. Er zit alles in wat je nodig hebt om al je energie weer terug te krijgen.

135-soto-kedoe-bowl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *