142 Belantjang van Rundvlees (Timor)

142-Belantjang van Rundvlees-closeDe titel van dit recept zegt dat het een gerecht is van het Indonesische eiland Timor. Ik ben erg benieuwd. Tot nu toe hebben Beb Vuyk’s vleesrecepten mij niet teleurgesteld. In dit rundvlees gerechtje gaat ketjap dat maakt het mooi donker van kleur en zoetig van smaak. Daar heb ik wel zin in! Dus aan de slag.

Dit gerecht is genoeg voor 3 personen en klaar in 2,5 uur. Het vlees moet even de kans krijgen goed gaar te worden.


Belantjang van Rundvlees (Timor) uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 147

Ingrediënten

1/2 kg rundvlees (half vet)
2 eetlepels olie
1/4 1 water

Kruiden

3 eetlepels gesneden uien
1 teentje gesnipperde knoflook
1 theelepel sambal terasi
1 theelepel Javaanse suiker
1 eetlepel ketjap
zout
peper

Snijd het vlees in dobbelstenen, bestrooi het met peper en zout, de Javaanse suiker en laat het een uurtje staan. Braad het op in de olie en voeg er als het bruin geworden is de uien, knoflook en de sambal aan toe. Maak de jus af met een weinig water en de ketjap en stoof het tot het gaar is.


142-Belantjang van Rundvlees-ingredienten

De ingrediënten zijn niet ingewikkeld voor deze belantjang. Zorg voor lekker rundvlees. Ik koop altijd een wat hogere kwaliteit vlees. Belangrijk want het moet even sudderen en alleen maar beter van smaak worden.

Ik heb even geen sambal trassi meer dus maak het zelf tijdens het maken van de boemboe. Ik gebruik ongeveer 1,5 theelepel zout en 1,5 theelepel peper voor mijn halve kilo rundvlees.

142-Belantjang van Rundvlees-kruiden

Ik verdeel de peper en zout goed over al het vlees en wrijf het even in. Daarna doe ik de suiker erbij. Heb je nu geen Javaanse suiker gebruik dan gewoon witte suiker. Beb laat het een uur intrekken. Ik doe dat iets korter. Ik heb nooit het verschil kunnen proeven als ik het wel of niet marineer op deze manier. Met een vloeibare marinade is dat anders. Dat trekt erin.

142-Belantjang van Rundvlees-cobekSambal trassi is zo zelf gemaakt. Snij een spaanse peper in de cobek en voeg daar trassi aan toe. Dat is gedroogde garnalen pasta. Er hoort wat zout bij, maar dat laat ik weg. Er zit genoeg zout in dit recept (er gaat ook nog ketjap in).

142-Belantjang van Rundvlees-pan-close

Ondertussen bak ik het vlees aan in de braadpan. Het moet straks best lang sudderen (ongeveer 2,5 uur afhankelijk van je kwaliteit vlees) dus een gietijzeren pan is perfect daarvoor.

142-Belantjang van Rundvlees-pan

De rest kan erbij; uien, knoflook en de zelfgemaakte sambal trassi.

142-Belantjang van rundvlees-water

Nu kan eigenlijk al meteen het beetje water erbij. Rundvlees moet een paar uur stoven dus wat water is belangrijk. Ik hou tijdens het stoven de deksel half op de pan, dan droogt het niet te snel uit. Is dat wel het geval, doe er dan nog een kopje water bij.

142-Belantjang van Rundvlees-ketjap

Er staat in het recept een eetlepel ketjap. Misschien ben ik wel ietsje uitgeschoten en is het 1,5 eetlepel. Enak! Ik gebruik ABC ketjap van Heinz. Die is mierzoet.

142-Belantjang van Rundvlees-close1

Het hele gerecht kleurt zo mooi op door de ketjap en de pepers schijnen door de saus. Doordat de sambal nog mooi grof was zie je er nog wat van terug. Wil je het minder heet, snij dan de zaadlijsten uit de pepers; het is dan meteen een hele milde sambal. Enak sekali!

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *