271 Gestoomde Kip (Manuk Dang — Lombok)

271-Gestoomde-KipEen sappig kippetje is overheerlijk, maar hoe krijg je kip nou echt sappig: Beb weet een manier: stomen in de rijststomer. Dit kippetje van Lombok is overheerlijk. Werkelijk alle sappen blijven behouden, doordat ze volledig wordt ingepakt in folie. Ook wordt er geen boter of olie toegevoegd. Dit is een heel gezond alternatief voor gebraden kip uit de oven.

Ik gebruik zoals in het recept  voorgeschreven een kip van bijna 1200 gram. Ik kies voor een Franse scharrelkip. Deze is iets ranker dan de gewone scharrelkipjes en lijkt daarom meer op ajam uit Indonesië.

Dit recept is genoeg voor 3 personen en kost een 1 uur en 50 minuten om te maken.


Gestoomde Kip (Manuk Dang — Lombok) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 235.

Ingrediënten

1 kip van 1000 à 1200 gram

Kruiden

2 theelepels sambal terasi
1 1/2 theelepel laos
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel koenjit
1/2 theelepel kentjoer
asem ter grootte van een walnoot zout

Laat de kip in zijn geheel. Maak van de asem een papje door het met 2 eetlepels water te kneden. Wrijf dit door een zeef en vermeng het vocht met de sambal, laos, gemberpoeder, koenjit, kentjoer en zout.

Wrijf of liever smeer de kip aan de buiten- zowel aan de binnenzijde goed in met dit mengsel en laat de kruiden minstens een uur intrekken.

Pak de kip daarna in aluminiumfolie en maak haar gaar in een hete oven (300 C), of stoom haar in de rijststomer.


271-Gestoomde-Kip-ingredientenEr gaan best wat kruiden over de kip. De trassi in de sambal, de kentjoer en laos zorgen voor veel smaak. De asem (tamarinde) maakt het kippenvlees super zacht.

271-Gestoomde-Kip-marinade1

Ik gebruik asem of tamarinde uit een potje. Dat is al gezweefd. Ik gebruik ongeveer een halve eetlepel. Dan is het een kwestie van de andere kruiden met de asem en 2 eetlepels water mengen. Ik gebruik een volle theelepel zout.

271-Gestoomde-Kip-trassi

Er gaan twee theelepels sambal trassi door de marinade. Ik heb nog een paar pepers liggen (het wordt tijd dat ik ze gebruik), dus maak ik de sambal zelf. Een sambal trassi is namelijk heel makkelijk, zie hier het recept. Pepers die al wat ouder zijn, kan je nog steeds goed gebruiken voor sambal. De smaak wordt er niet minder om.

271-Gestoomde-Kip-marinadeAls alle kruiden zijn samengevoegd en doorgeroerd, kleurt de marinade in een mooie bruine pasta. Die giet ik over de kip en smeer haar met mijn handen goed in. Ik pak de kip meteen in in zilverfolie en laat het zo een uur (gekoeld) staan. In Beb’s recept wordt de kip pas ingepakt na het marineren. Maar ik vind het handiger om de kip helemaal ‘kookklaar’ te maken. Nu een uur wachten en dan zet ik mijn pan met gaatjes op de pan met kokend water. Ik stoom de kip precies 50 minuten en maak de verpakking niet open. Alle sappen blijven erin als een fantastische jus.

Je kan dit ook prima maken in de oven. Ik zou de kip een uur bakken op 180 graden.

271-Gestoomde-Kip-folieIk maak de folie open van boven en serveer het zo in een bakblik. Dan kunnen de sappen eruit lopen, maar ben je ze niet kwijt. We eten haar met witte rijst en een verse atjar van komkommer. Ze is heel sappig gebleven en mooi van kleur door de kunjit. De kruidenpoeders zijn goed door het vlees opgenomen en ze is door en door gaar.

271-Gestoomde-Kip2

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is net een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. van nyen leo schreef:

  Het is toch zo gevaarlijk om er de baktijden bij te zetten .Maar weerom een top presentatie proficiat

 2. Robin schreef:

  Hoi Leo,

  Ik vind de indicatie baktijden toch wel prettig..Zeker bij nieuwe recepten waarbij je uiteindelijk door te doen; je eigen baktijden krijgt.

  Net de Tjendol gemaakt die hier als recept staat; maar alle indicaties hielpen mij wel. Anders had ik een te doorgekookte tjendol, die ik door geen enkele zeef zou krijgen.

  Recept nu aangepast; super tjendol recept en vanavond; iedereen blij met Pisang susu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *