367 Tempe Goreng

367-tempe-goreng-af

Zo lekker en makkelijk is tempe.  Je kan het kopen bij de toko. Het is typisch Indonesisch; een dikke plak gemaakt van sojaboontjes. Beb Vuyk heeft een heel hoofdstuk besteed aan tempe- en tahoegerechten. Dit is de meest simpele versie van gebakken tempe. Ook een perfecte vegetarische snack.


Tempe Goreng uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 303.

Ingrediënten

plak tempe
olie

kruiden

asem ter grootte van een walnoot
zout

Maak een papje van de asem met wat water en zout. Snijd de plak tempe in de lengte in de helft en vervolgens de stukken in plakjes van ± 1 cm dikte. Marineer de stukjes tempe minstens 1 uur in het asempapje. Bak ze daarna in ruim olie gaar en knappend.


367-tempe-goreng-ingredients

De asem (tamarinde) koop ik in een potje bij de Toko. Ik voeg er een theelepel zout aan toe en een paar eetlepels water, ongeveer 4.

367-tempe-goreng-asem

Ik snij de plakjes tempe zoals Beb voorschrijft.

367-tempe-goreng-tempe

Dan schep ik het door het asemwater en laat het afgedekt in de koelkast een uur intrekken. De tempe zuigt het vocht helemaal op.

367-tempe-goreng-marinade

Ik frituur ze in een ruime hoeveelheid olie. Ik gebruik zonnebloemolie. Zo een vier tot vijf tegelijk bak ik. Niet te veel, anders koelt de olie teveel af.

367-tempe-goreng-fry

Ik bak ze totdat ze mooi bruin worden, ongeveer een minuut of 4. Ik serveer mijn simpel gebakken tempe met zelfgemaakte sambal badjak. Enak sekali!

367-tempe-goreng-badjak

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *