Zuur van Komkommers II (Atjar ketimoen)

414-zuur-van-komkommers-IIZo leuk om zuur te maken vind ik. Het is makkelijk, je kan het lang bewaren en het is overal lekker bij. De komkommers in deze Atjar Ketimoen moeten een paar uur uitlekken met zout erover. Dat heb ik nog niet eerder gedaan. De komkommers worden daardoor droger en ik denk dat ze dus beter het zuur kunnen opzuigen. Klinkt goed, aan de slag!

Dit gerecht duurt in totaal 3 uur om te maken, maar dat komt vooral door de 2 uur die de komkommers nodig hebben om uit te lekken. Dit recept is genoeg voor 5 personen. Je kan ‘m in een schone pot zeker twee weken in de koelkast bewaren.


Zuur van Komkommers II (Atjar ketimoen) #414, uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina

Ingrediënten

2 groene komkommers
1 eetlepel olie
3 dl azijn

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
4 ontpitte lomboks
4 gepofte kemiries
1 theelepel suiker
2 theelepels koenjit
2 theelepels gemberpoeder
zout

Was de komkommers zeer goed schoon, ontdoe ze van het zaad en snijd ze ongeschild in de lengte doormidden en iedere helft weer in even grote stukken van ± 2 cm. Bestrooi ze flink met zout en laat ze op een zeef enige uren uitlekken.

Wrijf de uien, knoflook, kemiries met de suiker, koenjit en gemberpoeder tot een brij. Fruit dit op in de olie. Voeg er dan de azijn aan toe en de in repen gesneden lomboks en laat de massa even goed doorkoken.

Droog de stukken komkommer af met een schone doek, schik ze in jampotten en overgiet ze met de afgekoelde kruidenazijn.


414-zuur-van-komkommers-ingredienten

De bedoeling is om een kruidenazijn te maken om daarin de komkommerstukjes te laten trekken. Uit de komkommers moeten de zaadlijsten worden gehaald.

414-zuur-van-komkommers-schoonmaken

Dat doe ik met een theelepel. Die past er precies in dus ik duw de zaadjes er zo uit. Nu mogen ze in stukjes van ongeveer 2 centimeter. De schil mag eraan blijven.

414-zuur-van-komkommers-zout

Nu in een vergiet en dan goed wat zout erover. Ik gebruik een volle theelepel. Meng het door elkaar en dan moeten ze een paar uur staan.

414-zuur-van-komkommers-na

Na twee uurtjes is er heel wat vocht uitgelekt. Ik denk dat de komkommers zo droog gemaakt worden, zodat ze straks de kruidenazijn goed op kunnen slurpen ;-).

414-zuur-van-komkommers-droogIk een schone theedoek even goed afdrogen. Ze zijn klaar. Ik laat ze in de theedoek zitten, terwijl ik mijn boemboe maak.

414-zuur-van-komkommers-cobek

Ik wrijf de uien, knoflook, kemiries met de suiker, koenjit en gemberpoeder tot een brij. Ik gebruik dit keer geen gemberpoeder maar gemberpasta uit een potje. Het heeft meer smaak en is nat. Ik denk dat dat goed werkt en lekker is in de kruidenazijn. Ik gebruik 2 theelepels gemberpasta.

Ook gebruik ik kemiripasta. Dat is een fijngemalen notenpasta die je bij de Toko kan krijgen. 1 theelepel pasta is gelijk aan 2 kemirienoten. Omdat in dit recept 4 gepofte kemiries nodig zijn gebruik ik twee theelepels kemiripasta.

414-zuur-van-komkommers-boemboe

Ik wrijf de ingredienten echt goed samen. Het wordt prachtig geel door de koenjit (geelwortel).

414-zuur-van-komkommers-pepers1

De vier pepers moeten zonder zaadlijsten en in lange reepjes bij de atjar. Dus die mogen nu in stukjes.
414-zuur-van-komkommers-bakken

Tijd om te bakken. De kruidenpasta kan in de hete olie. Ik gebruik mijn oude wadjan, maar een gewone wok werkt natuurlijk ook. Even goed aanbakken tot de uitjes geel worden. 414-zuur-van-komkommers-azijn

Dan kan de 3 dl azijn erbij. Ik gebruik kruidenazijn, maar je kan ook witte nemen. De boemboe komt los van de bodem. Nog even goed losroeren.

414-zuur-van-komkommers-pepers

De in reepjes gesneden pepers kunnen erdoor en de azijn mag nog even doorkoken. Ik doe dat niet te lang, zo een minuut of twee. Dan doe ik de deksel erop en laat het afkoelen. Een uurtje ongeveer.

414-zuur-van-komkommers-sausTijd om de komkommers in de pot te doen en de azijn erin te gieten. Ik heb genoeg voor deze wekpot en nog een jampot vol. Fijn, het is meteen een leuk cadeau voor als we volgende week gaan eten bij vrienden.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *