184 Gehaktballetjes in Soya (Tjah Babi)

184 gehaktballetjes soyaDit is een simpele Tjah Babi: gehaktballetjes in soja van Beb Vuyk. De gehaktballetjes moeten eerst kort gekookt en dan mogen ze bij de gebakken uien en knoflook in de pan meebakken. Het is een lekker zoetig gerecht en de balletjes zijn licht pittig.

Het duurt zo een 40 minuten om te maken en dit is genoeg voor 2-3 personen.


Gehaktballetjes in Soya (Tjah Babi) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 176

Ingrediënten

1/2 kg varkensgehakt
2 eetlepels
olie
2 dl water

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal terasi
1 eetlepel ketjap of soya
zout
peper

Vermeng het gehakt met de sambal, zout en peper en draai deer grote soepballetjes van. Breng het water aan de kook en laat de balletjes er +/- een kwartier zachtjes in meekoken. Fruit uien en knoflook in de olie geel en voeg er de uitgelekte balletjes aan toe en braad die mee. Maak het gerecht af met het kookwater en de ketjap.


184 gehaktballetjes soya- ingredienten

Ik gebruik half om half gehakt en een theelepel zout en peper. Ook kies ik voor ketjap manis (zoete ketjap).

184 gehaktballetjes soya-zout

Ik meng het gehakt met zout en peper en de sambal.

184 gehaktballetjes soya-trassi

Ik heb zelfgemaakt sambal trassi in de vriezer. Ik vries ze in in een ijsblokbakje. Als ze bevroren zijn doe ik ze over in een zip-lock vriezer zak, zodat mijn ijsklontbakje weer gevuld kan worden ;-). Op deze manier heb ik altijd versie sambal trassi bij de hand. Sambal trassi kan je ook prima kopen bij elke supermarkt of toko.

184 gehaktballetjes soya-balletjes

De balletjes moeten groter zijn dan soepballetjes. Ik draai er pingpongballen van.

184 gehaktballetjes soya-balletjes-koken

Mijn water kookt dus de balletjes mogen erin. Ik kook ze 15 minuten op zacht vuur.

184 gehaktballetjes soya-gaar

Klaar dus nu kunnen ze in de pan waarin ik de ui en knoflook heb gefruit met wat olie.

184 gehaktballetjes soya-balletjes-bakken

Ik schep ze even goed door en bak ze een minuutje mee.

184 gehaktballetjes soya-ketjap

De ketjap kan er bij.

184 gehaktballetjes soya-bouillon

En ik doe 3 kopjes van de bouillon, waarin de balletjes zijn gekookt, erbij .

184 gehaktballetjes soya

Het hoeft nu niet lang meer, even goed doorwarmen en goed in de saus omscheppen en ik kan het opdienen. We eten dit gerecht met geroerbakte broccoli en witte rijst. Zo simpel, zo lekker.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Hans schreef:

    reepjes groene en rode lombok of paprika als decoratie toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *