Boendoe Daging (Makassar)


Deze boendoe daging uit Makassar zou je een Indonesische curry kunnen noemen. Doordat er niet veel santen in gaat, blijft het een licht gerecht. Ook is deze boendoe niet pittig. Wat sambal of verse lombok ernaast kan geen kwaad als je daar van houdt. Het gerecht is simpel maar vol van smaak; het vlees zuigt zich vol met de laos, salam en kokos. Deze boendoe stelt je gerust ;-). Dit gerecht is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 4 uur.


Boendoe Daging (Makasar) #167 uit het Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, pagina 164.

Ingrediënten

 • 1/2 kg rundvlees
 • 1/4 blok santen
 • 3 dl water

kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 theelepel laos
 • 1 spriet sereh
 • 2 salamblaadjes
 • zout
 • peper
 1. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met peper en zout en vermeng het met de uien, knoflook en de laos.
 2. Laat dit alles een uurtje intrekken.
 3. Breng het water al roerend aan de kook met de santen, de sereh en de salam.
 4. Laat hierin het vlees stoven tot het zacht is geworden.

Boendoe Daging in de marinade met uien

Rundvlees zoals in deze boendoe daging duurt altijd even voordat het gaar is. Ik zet mijn boendoe daging bijna 4 uur op laag vuur. Het lijkt veel werk, maar je hoeft alleen in de buurt te zijn. Als ik het in de pan hoor knetteren (de saus dikt in) dan doe ik er 1/2 glas water bij en roer even om. Tegen het einde van de kooktijd is het lekker om de saus wat verder te laten indikken (dus deksel helemaal van de pan houden).

De marinade is zeer simpel, maar geeft veel smaak. De knoflook en de ui hebben tijd om goed in het vlees te trekken. Je kan het vlees natuurlijk prima de avond van te voren marineren zodat het de volgende dag direct de pan in kan om een middag lang te sudderen. Gezellig toch? (Ik laat altijd wel eerst het koude vlees uit de koelkast op kamertemperatuur komen, anders wordt het taai, zei mijn moeder altijd).

Rundvlees uit Makassar in wadjang

Ik begin met het vlees net onder water. Tijdens de bijna 4 uur kooktijd doe ik 3 keer wat water erbij. Ik heb dan ook de deksel van de pan, dus er verdampt nog best wat. Je kan de saus ook wat dunner laten. Dan doopt dat bijvoorbeeld lekker met lontong.

Ik gebruik mijn oude wok (wadjan). Het is een heel simpel ding. Ik frituur erin en dit soort curry’s werken ook. Ik heb snel de neiging te veel eten te maken. Door deze wok hou ik beter maat ;-). We kunnen aan tafel. We eten onze boendoe daging met witte rijst (of lontong) en een (zuur) groentegerecht als een warme atjar of een gewone komkommersalade. Selamat makan!

167-boedoe-daging2

Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Webp.net-gifmaker-3.gif

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *