Atjar Ramping (Rembang)

atjar ramping

Misschien klinkt dit gerecht gek, maar atjar ramping is een warm, zuur gerecht van kool en taogé. Het is echt overheerlijk. Je zou dit koolgerecht een warme atjar kunnen noemen. In de Indische keukens komen atjars veel voor. Een zuur van komkommer of kool wordt vaak als koud bijgerecht geserveerd. Dit gerecht is veganistisch.

Deze atjar ramping is niet een bijgerecht. Deze kan je gewoon serveren met rijst, sambal en wat zoete ketjap en je hebt een heerlijk diner.

Gezond

Ramping betekent in het Indonesisch slank. Ik denk dat er bedoeld wordt dat dit gerecht gezond is. Er zit bijna geen vet in en bevat alleen maar groenten.

Ik vervang trouwens de wortels met zoete aardappel omdat mijn mijn allergisch is voor wortel. De zoete aardappel is er heerlijk doorheen. Het zuigt goed de heerlijke saus op.


Atjar Ramping – Rembang #425 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 344.

Ingrediënten

 • 100 gram taogé
 • 200 gram kool (witte, groene of savooyekool)
 • 200 gram worteltjes
 • 1 dl water
 • 4 eetlepels azijn

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 3 gesnipperde teentjes knoflook
 • 3 lomboks
 • 5 gepofte kemiries
 • 1 theelepel koenjit
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 2 theelepels Javaanse suiker
 • zout
 1. Snijd de kool en de worteltjes in kleine stukjes.
 2. Verwijder de pitten van de lomboks en snijd ze in ringetjes. Spoel de taogé schoon onder de koude kraan.
 3. Wrijf uien, knoflook, kemiries, koenjit, gemberpoeder, suiker en zout tot een brij.
 4. Breng het water aan de kook met de azijn.
 5. Voeg er de worteltjes, de kool en de kruidenbrij bij en Iaat dit alles aan de kook komen.
 6. Roer er dan de lomboks en de taogé doorheen en dien het gerecht zodra het kookt op. Deze atjar is kort houdbaar.

Atjar ingredienten

Mijn zoete aardappel snij ik in repen. Zo lijkt het een beetje op wortel.

Kemiries zijn vette noten (in het Engels: candlenuts) die in de Indische keuken vaak wordt gebruikt als bindmiddel. Kemiri werkt goed in kruidenpasta’s (boemboes) om alles goed samen te laten kleven. Kemiries moet je wel eerst even roosteren in de pan, anders zijn ze licht giftig.

Ik gebruik trouwens Chinese kool. Het is een iets slappere kool dan witte of groene, maar dat is juist wel lekker. Kook de kool niet te lang. Het moet echt knapperig blijven.

Boemboe

Ik begin met het maken van de boemboe. Ik doe de uien, knoflook, kemiries, koenjit, gemberpoeder, suiker (ik gebruik een brok Javaanse suiker) en zout in een kan en zet de staafmixer erop. Zo wordt de boemboe super glad en dat werkt goed in dit gerecht.

Ik gebruik een theelepel zout voor dit gerecht. Er gaat veel groente door, dus die mag best goed op smaak.

Boemboe maken met een staafmixer

Ik ga deze boemboe laten koken in water met azijn. De aardappels moeten ietsje langer dan de rest en door de gladde saus trekken de smaken goed in.

Het water is heet en de boemboe kan erdoor met de azijn.

De aardappels moeten een kwartiertje koken. Daar begin ik mee. Ook wortels zouden wat langer moeten dan mijn Chinese kool, dus die zou ik ook nu al koken. Hierdoor pas ik de volgorde van Beb’s recept iets aan, maar dat is niet erg.

Zoete aardappelen in stukjes in de atjar ramping boemboe

Na een klein kwartiertje pruttelen zijn de zoete aardappeltjes beetgaar. De kool kan erbij. Ik schep alles goed door en doe dan de deksel 3 minuten op de pan. Op het allerlaatst schep ik de taugé erdoor met de chilipeper ringetjes. Het gas doe ik meteen uit, want anders wordt de taugé veel te zacht.

Ik schep alles meteen in een mooie schaal en we kunnen aan tafel! We eten dit overheerlijk zuur van kool en taugé met witte rijst en een smoorgerecht. Enak sekali.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ik las in het recept “spoel de tarv-e schoon onder de koude kraan ” wat wordt hier mee bedoeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *