Sambal Goreng van Kip

82-sambal-goreng-van-kip

De laatste zin van Beb’s recept voor deze sambal goreng van kip spreekt me erg aan: ‘Dit gerecht is enigszins vochtig’. Lekker lijkt me dat ;-). Ik zie mezelf de saus al over mijn rijst uitgieten. Ook wordt de kip gebakken met djinten, komijn. Dat geeft een specifieke smaak, zeker samen met de koriander (ketoembar) en laos (galangal).

Dit recept is goed voor restjes rauwe kip. Dat heb ik niet, maar in bij de slager waren kippenvleugeltjes in de aanbieding. Ik haal een pondje. Lijkt me prima ;-). Dit recept is klaar in 1 uur en 40 minuten om de kip een uur marineert in de asem (tamarinde).


Sambal goreng van kip #82 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 95.

Ingrediënten

 • Restjes rauwe kip
 • 4 eetlepels ui fijngesneden
 • 1 teentje fijngesneden knoflook
 • 1/2 theelepel sambal oelek
 • 1 theelepel laos
 • 2 theelepels gemberpoeder
 • 1 theelepel ketoembar
 • 1/2 theelepel djinten
 • 1 spriet sereh
 • asem ter grootte van een walnoot
 • 4 eetlepels olie
 • citroensap
 • zout
 1. Dit is een gerecht dat bijzonder geschikt is om van restjes rauwe kip te maken.
 2. Gebruik de mooiste stukken als borst en poten voor iets anders, b.v. droog gebakken kip of kerrie van kip.
 3. Hak de rest van de kip met botten en al in stukjes en marineer ze minst een uur in een papje van ontpitte asem, zout en enkele lepels water.
 4. Bak daarna de stukjes kip in de olie lichtbruin.
 5. Wrijf de ui, knoflook, sambal met laos, gemberpoeder, ketoembar en dijnten tot een brij en braad ze mee met de kip.
 6. Voeg er daarna een scheut water aan toe, het sap van een halve citroen en de sereh.
 7. Laat dit alles nog enige tijd stoven tot de kip gaar is. Dit gerecht is enigszins vochtig.

82-sambal-goreng-kip-ingredienten

Mijn kip marineert in een papje van asem. Ik gebruik tamarinde pasta uit een potje. Ik meng een eetlepel met 3-4 eetlepels water. Met de hand heb ik de kippen goed ingewreven en een uur in de koelkast gezet. Het zuur van de tamarinde maakt de kippetjes mals. Heerlijk. Ik ga de pootjes niet in stukken hakken zoals Beb doet. Dan splinteren de botten en ik vind het ingewikkeld eten.

82-sambal-goreng-kip-cobek

Ondertussen wrijf ik de ui, knoflook, sambal, laos, gemberpoeder, ketoembar en dijnten samen. Dit is de basis (boemboe) waarin de kippen gebakken worden.

82-sambal-goreng-kip-pan

De kippetjes moeten even opgebakken worden. Ik doe dat met wat olie. Maar je kan ook boter gebruiken. Ik gebruik olijfolie omdat ik dat lekkerder vind ruiken dan zonnebloemolie. Het maakt niet heel veel uit. Kippen hebben altijd tijd nodig om goed te  garen. Ik bak ze op rustig vuur even goed aan. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

82-sambal-goreng-kip-sereh

De citroengras breek ik door zodat ‘ie lekker veel smaak af kan geven. De boemboe kan erbij. Ik duw een paar kippen aan de kant en bak de boemboe op in het midden tot de uitjes gelig zijn. Dan schep ik de kippetjes erdoor.

82-sambal-goreng-kip-water

Een beetje water kan erbij en de halve citroen. Nu doe ik het deksel op de pan en laat dit rustig nog zeker 15 -20 minuten pruttelen. Dan haal ik het deksel van de pan voor de laatste vijf minuten. Het vocht dikt zo wat in. Ik check of de vleugeltjes gaar zijn. Ja! makan! 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Me schreef:

  Hoi,

  Ik ontdek je site nu pas. Ik heb zelf ook het boek van Bep en heb me nog niet echt gewaagd aan de recepten wegens gebrek aan plaatjes. Ik ben dan nu ook superblij met het ontdekken van je site. De stap voor stap foto’s zijn zo duidelijk en wil nu ook de recepten uitproberen!

  Heb alleen nog een vraagje. Je zegt asem te gebruiken uit een potje, kun je me vertellen welk merk je haalt? En als er in een recept van bep staat dat je een stukje van een walnoot moet gebruiken, gebruik jij dan ook lepel pasta ter grootte van een walnoot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *