Sajoer Goelai van eieren, boontjes en aardappelen (Padang)

115-sajoer-goelai-eieren
Ik ben dol op gepocheerde eieren. Het is vaak een perfect bijgerecht naast vis of groenten. Ook is het snel klaar, het ziet er altijd mooi uit en is vegetarisch (groentebouillon ipv vleessoep). De eieren in deze sajoer goelai nemen goed de smaak op van de kruiden en de santen roomt het heerlijk af.

De eieren in deze sajoer goelai nemen goed de smaak op van de kruiden en de santen roomt het heerlijk af.

Met witte rijst is dit eigenlijk geen bijgerecht meer, maar een perfecte warme lunch bijvoorbeeld. Ik reken een ei per persoon, dus dit recept is goed voor 3 à 4 personen en is klaar in 30 minuten.


Sajoer Goelai van eieren, boontjes en aardappelen (Padang) #115 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 124.

Ingrediënten

1/2 kg prinsesseboontjes
1 in blokjes gesneden grote aardappel
4 kleine eieren
1/2 liter vleesbouillon, restje of van bouillonblokje gemaakt
1/6 blok santen

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uieen
1 gesnipperd teentje knoflook
2 theelepels sambal oelek
1 theelepel laos
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel koenjit
1 spriet sereh

Snijd de aardappel in dobbelsteentjes en breek de boontjes. Wrijf de kruiden fijn met uizondering van de sereh. Breng de bouillon aan de kook; voeg hier de gewerven kruiden, de stukjes aardappel, de boontjes, de santen en de sereh aan toe en laat dit alles koken tot de stukjes aardappel bijna gaar zijn. Breek de eieren een voor een in de sajoer en laat ze stollen zonder erin te roeren, op de manier van gepocheerde eieren. Dien daarna de sajoer op.


115-sajoer-goelai-eieren-ingredienten
We vinden deze sajoer echt erg lekker. De combinatie met de groenten maakt het tot een hele maaltijd in de soepterrine. De knapperige boontjes, en de zachte eieren in een warme kruidensaus: het is niet te weerstaan. Binnen half uur staat dit gerecht op tafel. Indisch eten maken hoeft niet lang te duren 😉

Je kan ‘m natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt. De eieren mogen goed op smaak worden gebracht. Proef dus goed of je bouillon voldoende zout is. Er worden nog zoveel groenten en aardappelen aan toegevoegd, dus het gerecht mag het hebben. Ik gebruik trouwens vastkokende aardappels. Die blijven beter tot een geheel en dat is wel zo mooi en lekker in dit gerecht.

Dit is ook erg goed te combineren met een sambal peteh. Misschien wel een leuke ‘kerstvariant’. Ga ik doen! 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ellen schreef:

    mmm klinkt heerlijk, ga ik snel eens maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *