149 Hachee

Ik krijg van deze hachee een beetje de slappe lach. Wat een prachtige variant op de bekende Hollandse versie. De laksa en ketjap maken het totaal Indisch, maar de aardappels weer zo Hollands. De basissmaak is een echte Hollandse hachee, maar de ketjap maakt het net even zoetig en de salamblaadjes zijn anders dan Nederlandse laurier. Salam vind ik wat meer een kaneelsmaak hebben. Dit is extreme fusion. Beb wat ben je toch modern!
Hachee uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 152.
Ingrediënten
300 gram vleesresten
2 dl just of bouillon
2 middelgrote aardappelen
10 gram laksa
1 eetlepel boter
Kruiden
5 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
3 à 4 kruidnagelen
2 salamblaadjes
2 eetlepels azijn
1 eetlepel ketjap
Snijd het vlees in nette stukjes. Bak uien en knoflook lichtbruin, voeg er het vlees aan toe en vervolgens de jus, kruidnagels en salamblaadjes. Snijd de aardappelen in plakjes of blokjes en laat ze mee stoven het met vlees. Maak, als de aardappelen bijna gaar zijn het gerecht af met de ketjap en de azijn. Voer er de geweekte en goed uitgeknepen laksa bij en laat de hachee nog even door stoven.
Het recept zegt ‘vleesresten’. Dat kan blijkbaar alles zijn. Ik had niets over, dus ben suddervlees gaan halen. Dat is vast mijn Hollandse kant die daar spreekt. ‘Lekkere stooflapjes’, zou mijn moeder zeggen. Natuurlijk moeten die wel wat langer sudderen dan varken of lam.
Ik heb alles opgezet in de middag. Eerst even aanbraden, dan de bouillon erbij, kruidnagels en salam. Een klein scheutje azijn doe ik er alvast door, want dat maakt het vlees zacht. Toen na een paar uur het water goed begon in te dikken, de aardappelen erbij. Daarna het leukste gedeelte: de mie. Zo geinig die combi. Wat verse komkommer erbij voor de frisheid en je bord is goed gevuld.
Ik wilde eigenlijk een schaal opmaken met eerst mie mooi in nestjes en daaroverheen de hachee, maar ik heb het dit keer even precies zo gedaan als in Beb haar recept. Eerst leren zoals het hoort, daarna varieëren, niet waar?