Kue Mangkok (zoete stoomcakes)

Kue mangkok betekent letterlijk ‘cake in een bakje’. Ik heb voor mijn eigen kue een kartonnen ijsbakje gebruikt, te koop bij een kookwinkel of supermarkt. Het werkt goed en staat mooi en ik hoefde ze niet in te vetten. Elk klein bakje dat tegen hitte kan en stevig is, werkt prima voor een kue mangkok, mits ingevet. Zorg ervoor dat je bakjes netjes in je rijststomer naast elkaar passen.

Deze kue is zonder ei of boter. Om de cakejes romig te houden heb ik het water vervangen door klappermelk. Je kan daar kokosmelk uit een pakje voor gebruiken. Ik heb een stuk santen opgelost in water. Ik wilde de oplossing niet te dik maken, daarvan worden de cakejes te zwaar.

Het zout is belangrijk. Het haalt de smaak van de kokos op. Ik heb gekleurd met pandan- en rozen extract. Pandan is zo mooi groen en beiden hebben ook veel smaak. Een paar theelepels door een deel van het deeg is al genoeg.

kwe_mangkok-deeg1
Ingrediënten (voor 8 tot 10 cakejes)

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram suiker (rietsuiker, bruine suiker, of wat je lekker lijkt)
 • 300 ml water met daarin een stuk santen (ter grootte van 2 walnoten) opgelost
 • twee flinke handen geraspte kokos
 • twee zakjes vanillesuiker
 • zout
 • natuurlijke kleurstoffen, bijvoorbeeld pandan- of rozenextract te krijgen bij de toko
koepoe koepoe

Attributen
Kleine aardewerken of aluminium kommetjes of bakjes. Ik gebruik voor dit recept ijsbakjes van karton.
Een gewone rijststomer.

Bereiding
Zet het water op in je rijststomer met de deksel erop en breng het aan de kook.

Roer ondertussen alle ingrediënten door elkaar, behalve de kleurstoffen. Blijf roeren tot je een dik en klonterig – door de kokos- deeg hebt dat nog plakt. Dat is in een paar minuten voor elkaar.

kwe_mangkok-deeg

Verdeel daarna je beslag in twee kommen en voeg kleurstof toe. Ik laat ook wat deeg over om witte kues te maken. Zet je (ingevette) bakjes klaar en schep ze halfvol met het deeg. Gebruik twee lepels, want het deeg glijdt moeilijk.

kue mangkok


Zet ze in het vergiet gedeelte van de rijststomer. Sla een schone theedoek om de deksel (tegen druppelen) en stoom de broodjes 40 minuten. Niet stiekem kijken tussendoor, want dan breken ze niet mooi open. Je kan ze, eenmaal gaar, nog bestrooien met wat kokos. Nog lekkerder is kokos dat even is geroosterd in de pan, zonder boter. Het krijgt een kleurtje en een notensmaak.

kwe_mangkok1

Kue Mangkok zijn een verrassing tot aan het einde toe. Na 40 minuten zijn je cakes opgesprongen als tulpen en helemaal gaar. Selamat makan!

kwe_mangkok-hoofd

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. luc schreef:

  waneer kunnen we de volgende desserts verwachten

 2. Annemiek schreef:

  Hai hai,
  Ik heb ze net gemaakt. 40 min laten stomen, maar helaas ze zijn nog niet klaar. Lijkt alsof ze langer moeten. Ik heb ze er nu weer in zitten en heb 15min op mijn timer gezet. Ik heb mij gehouden aan het recept. Jammer! Ik hoop dat het nog lukt nadat ik de deksel er af heb gehaald net?

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Annemiek wat jammer nou. Is het nog gelukt uiteindelijk? De bakjes maken veel uit. ALs ik metaal gebruik gaat het beter dan als ik aardewerk gebruik. Niet te vol de bakjes vullen en zorgen dat de pan goed afgesloten is tijdens het stomen… ik hoor het graag….!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *