Atjar Tjampoer

Atjar Tjampoer

Deze atjar tjampoer komt uit het geweldige hoofdstuk zuren (atjars). Indisch eten kan niet zonder een goed zuur gerecht, maar ik ontdek ook dat een atjar warm gegeten kan worden en dat er lang en kort houdbare zuren bestaan.

Vandaag ga ik aan de slag met nummer 418 uit Beb’s boek: ‘Gemengd Zuur I’, heet ‘ie. Ik kook op dit moment een veganistische catering voor 40 personen. Deze atjar tjampoer past daar uitstekend in. Ik vind de sperzieboontjes leuk in dit recept. Dat geeft de atjar stevigheid.

In de foto’s zie je dus belachelijk grote hoeveelheden, maar als je je houdt aan de maat van Beb Vuyk maak je zeker genoeg voor 5 personen, of om in een pot wat langer te bewaren. Dit zuur duurt 40 minuten om te maken.

Omdat ik de recepten uit Beb’s boek rechtstreeks overneem, neem ik ook de tikfouten over (zie ‘van zaad ontdaan en in stukjes sneden‘) en de oude spelling van bijvoorbeeld taogé of prinsesseboontjes (dat zijn trouwens sperzieboontjes). Ook vergeet Beb (een oplettende lezer wijst mij daarop) te vertellen wat er met het citroengras moet. Ik laat het meekoken in het azijnmengsel.


Gemengd zuur I (Atjar Tjampoer) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 339.

Ingrediënten

 • 100 gram witte kool
 • 100 gram taogé
 • 100 gram prinsesseboontjes
 • 100 gram worteltjes
 • 1/2 komkommer (van zaad ontdaan en in stukjes sneden)
 • 4 groene lomboks
 • 8 eetlepels azijn

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1 rode lombok (ontpit en in repen gesneden)
 • 4 gepofte kemiries
 • 1 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 2 theelepels koenjit
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 spriet sereh
 • zout
 1. Was de groenten, ontpit de lombok en snijd alle groente (kool, worteltjes, boontjes) in kleine stukje.
 2. Spoel de taogé schoon onder de kraan, halveer de lomboks in de lengte.
 3. Kook alle groenten, de taogé uitgezonderd, even op in water en wat zout.
 4. Laat ze uitlekken.
 5. Wrijf uien, knoflook, kemiries, gemberpoeder, koenjit en wat zout met elkaar tot een brij.
 6. Voeg er de azijn en de suiker aan toe en breng dit alles aan de kook.
 7. Doe er als de azijn kookt de voorgekookte groenten (boontjes, worteltjes, groene lomboks en komkommer) bij en het laatst de kool en de taogé en de reepjes rode lombok.
 8. Laat dit alles nog 1 minuut doorkoken.

Atjar ingredienten

Ik gebruik een lekkere azijn, zoals een goeie wijnazijn of een appelazijn. Die is zacht en wat zoetig. Dat past prima bij deze zoet-zuur.

Rode en groene lomboks

In het recept is het een beetje onduidelijk wat de bedoeling is met de groene lomboks (chili pepers). De groene pepers moet ik halveren in de lengte, maar daar niet de zaadlijsten uithalen. Bij de ene rode peper moet dat wel maar die peper moet ook in lange reepjes worden gesneden. Uiteindelijk koken de groene lomboks en de ene rode chili peper in reepjes mee in de kruidenazijn.

Om het voor mezelf simpel te houden gebruik ik niet te veel chili pepers anders wordt mijn atjar wel heel pittig. Ik snij 3 rode pepers in lange reepjes en haal de zaadlijsten eruit. Deze reepjes kook ik mee met de andere groenten. Simpel.

Kemirienoten

Kemiries zijn noten. Kemiries zorgen ervoor dat sausjes binden en sambals wat milder worden door het vet in de noten. Als je ze rauw gebruikt moet je ze even roosteren voor gebruik anders zijn ze licht giftig. Maar deze atjar moet worden verwarmd dus de kemiries kunnen er zo in.

Ik gebruik dit keer mijn staafmixer om de boemboe te maken omdat ‘ie dan lekker glad wordt en daardoor goed mengt in de saus.

atjar boemboe

De boemboe kan in de pan met de azijn en suiker en ik breng dit aan de kook. Hier voeg ik het citroengras ook aan toe. Nu kunnen de groenten erbij. Het ruikt in huis sterk naar lekkere kruidige azijn.

Zuur koken in kruidenazijn

Doordat de mix even gekookt moet worden (1 minuut) is alles goed heet om direct in een pot gegoten te worden. Ik zorg voor super schone pot die nog heet is (want net uitgekookt). Daarin giet ik de atjar en sluit de deksel direct. Nu trekt de pot vacuüm en kunnen we lang genieten van de atjar.

Een restje hou ik apart voor het eten van vanavond. Het zuur wordt alleen maar beter, des te langer je ‘m in de pot laat. Ik heb mijn groenten goed knapperig gehouden. De kruiden zijn al in de komkommers getrokken en het geheel is licht zuur, maar niet overheersend. Enak!

Andere atjars zien uit het hoofdstuk zuren? Ga naar deze link.

Atjar tjampoer af


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *