Tahoe-balletjes

Minder vlees eten is beter voor het milieu en minder roodvlees is weer beter voor je lijf. Dit voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat ik steeds vaker tahoe en tempeh gerechten uitprobeer. Beb heeft veel vegetarische recepten in haar boek. Ook heeft ze een vegetarisch kookboek gemaakt. Dus als ik klaar ben met de gerechten zonder vlees of vis uit haar boek, dan ga ik door met haar puur vegetarisch werk ;-).


Tahoe-balletjes #344 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 286

Ingrediënten

1/2 blok tahoe
2 eieren
1 middelgrote, gesneden prei
8 eetlepels olie

Kruiden

knoflooksap van 2 teentjes
1 eetlepel fijn gehakte selderie
peper
zout
nootmuskaat

Kook de tahoe even op in een weinig water met zout of bouillon. Verkruimel haar. Snipper de prei heel fijn.

Meng tahoekruimels, ei, prei, knoflooksap, selderie, peper, zout en nootmuskaat met elkaar tot een egale massa.

Vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot en bak de balletjes in de olie tot ze geelbruin en gaar zijn. Warm opdienen.


De ingrediënten zijn simpel. Ik koop tahoe gewoon bij de supermarkt. Het preitje snij ik fijn, zodat ik zo makkelijk balletjes kan draaien.

Ik begin met het koken van de tahoe. Dat doe ik niet in een bouillon maar in water met wat zout. Ik laat het water aan de kook komen en laat het 2 minuten zachtjes sudderen. Dan is het goed.

Beb laat zelfden of nooit weten hoeveel peper, zout of nootmuskaat door haar gerechten gaan. Ik voeg een theelepel peper en een theelepel zout toe.

En een theelepel nootmuskaat.

Dan kunnen de eitje, de uitgeperste knoflook, prei en selderie door de verkruimelde tahoe.

Ik meng alles goed samen en probeer er balletjes van de vormen. Maar het werkt niet. De tahoe plakt niet aan elkaar en mijn ballen storten in. Het lijkt of er iets mist.

Ik besluit om een flinke eetlepel paneermeel door het mengsel te doen en dat blijkt fantastisch te werken. Op de foto hierboven zie je het verschil goed. De wat gladdere ballen zijn gemaakt met paneermeel, de rest niet. Die blijven kruimelig.

Het bakken duurt even. Op een laag pitje vorm ik langzaam, gedurende zo een 15 minuten een mooi bruin korstje. De balletjes met de paneermeel worden sneller bruin. Ik proef ze even en vind ze zo wat flauw. Er mist iets.

Daarom giet ik twee flinke eetlepels zoete ketjap (ketjap ABC) als ze klaar zijn eroverheen. De ketjap wordt door de tahoe-balletjes goed opgezogen en het geeft veel extra smaak. Heerlijk! Mijn bezoek vanavond geniet er ook van ;-).

Ook met Beb Vuyk's boek aan de slag?
Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *