Tahoe-balletjes

Vanavond op de Tong Tong fair mag ik in het Kooktheater een recept van Beb Vuyk demonstreren. Een eer om Beb Vuyk een plek te geven op de grootste Pasar van Nederland.

Ik maak haar recept voor tahoe balletjes (perkedel tahu) omdat dit een goed voorbeeld is van de gezonde en meestal simpele gerechten die Beb in haar boek heeft staan. Beb schreef niet zo maar 578 recepten in haar boek. Ze was naast journalist ook lerares koken en voedingsleer. In 1927 haalde ze haar diploma in Amsterdam. Beb wist dus heel goed wat lekker en gezond was.

Minder vlees

Nu in 2019 is minder vlees eten beter voor het milieu en minder roodvlees is weer beter voor je lijf. Het hoofdstuk tahoe- en tempegerechten van het Groot Indonesisch Kookboek, komen nu dus goed van pas.

Beb heeft veel vegetarische recepten in haar boek. Ook heeft ze een vegetarisch kookboek gemaakt. Dus als ik klaar ben met de gerechten zonder vlees of vis uit haar boek, dan ga ik door met haar puur vegetarisch werk ;-).

Recept aangepast

Beb’s recepten zijn bijna altijd prima te maken in 2019, maar dit recept vertoont wat problemen. De tahoe blijft te nat, waardoor balletjes vormen moeilijk gaat. Ik kan niet beoordelen wat voor soort tahoe Beb gebruikte in de tijd dat ze het boek schreef (begin jaren ’70) maar ik denk dat het probleem bij het soort tahoe zit. Beb kookt de tahoe even om het op smaak te brengen en zacht te maken. Ik doe dat niet, maar druk juist het vocht uit mijn blokje tahoe.

Hieronder het originele recept van Beb Vuyk. Daaronder mijn manier en een uitleg.

Dit recept is genoeg voor 3 personen en is klaar in 30 minuten.


Tahoe-balletjes #344 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 286

Ingrediënten

 • 1/2 blok tahoe
 • 2 eieren
 • 1 middelgrote, gesneden prei
 • 8 eetlepels olie

Kruiden

 • knoflooksap van 2 teentjes
 • 1 eetlepel fijn gehakte selderie
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat
 1. Kook de tahoe even op in een weinig water met zout of bouillon. Verkruimel haar. Snipper de prei heel fijn.
 2. Meng tahoekruimels, ei, prei, knoflooksap, selderie, peper, zout en nootmuskaat met elkaar tot een egale massa.
 3. Vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot en bak de balletjes in de olie tot ze geelbruin en gaar zijn. Warm opdienen.

Recept Tahoe balletjes Pisang Susu

 • 1/2 blok tahoe
 • 1 klein ei
 • 3 eetlepels fijn gesneden prei
 • 2 eetlepels olie en theelepel boter
 • 3 eetlepels paneermeel

Kruiden

 • knoflooksap van 2 teentjes
 • 1 eetlepel fijn gehakte platte peterselie
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • ketjap manis om over de balletjes te gieten als ze klaar zijn.
 1. Leg het stuk tahoe op een bord met een bord erbovenop en iets zwaars om druk uit te oefenen op de tahoe. Bijvoorbeeld met je cobek. Ik laat mijn tahoe zeker 10 minuten op deze manier wat vocht kwijt raken.
 2. Snij het preitje en de peterselie (of selderie) fijn en pers de knoflook tenen uit.
 3. Doe dit met de nootmuskaat, peper en zout in een schaal en verkruimel de uitgeperste tahoe erover. Schep het paneermeel erbij en roer er een klein eitje door.
 4. Nu goed mengen met de hand en balletjes vormen ter grootte van een pingpongbal.
 5. Bak in olie met wat boter (zodat ze mooi kleuren) gedurende zeker 15 minuten op rustig vuur, bruin en knapperig.
 6. Serveer met zoete ketjap erover.

De ingrediënten zijn simpel. Ik koop tahoe gewoon bij de supermarkt. Het preitje snij ik fijn, zodat ik zo makkelijk balletjes kan draaien.

Beb laat zelfden of nooit weten hoeveel peper, zout of nootmuskaat door haar gerechten gaan. Ik voeg een theelepel peper en een theelepel zout toe.

En een theelepel nootmuskaat. Dan kunnen het eitje, de uitgeperste knoflook, prei en selderie/peterselie door de verkruimelde tahoe.

Beb’s recept zorgt ervoor dat mijn balletjes uit elkaar vallen in de pan, maar een flinke eetlepel paneermeel door het mengsel blijkt fantastisch te werken voor de stevigheid van de ballen. Op de foto hieronder zie je het verschil goed. De wat gladdere ballen zijn gemaakt met paneermeel, de rest niet. Die blijven kruimelig.

Het bakken duurt even. Op een laag pitje vorm ik langzaam, gedurende zo een 15 minuten, een mooi bruin korstje. De balletjes met de paneermeel worden sneller bruin.

Ketjap manis

Dit tahoe balletjes recept is heel erg basis. Dat is juist zo leuk, want nu kan ik er mijn eigen draai aangeven. Ik giet er vlak voor het uitserveren een flink scheut zoete ketjap over. Ik gebruik graag ketjap ABC omdat ‘ie de meest stroperige ketjap is die ik ken; lekker zoet en plakkerig.

Maar deze balletjes lenen zich ook uitstekend voor een heerlijke zelfgemaakte sambal of pindasaus. Bekijk voor deze sausjes, deze links:

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *