Pisang Goreng met Kaas

Je leest het goed: dit is het recept voor pisang goreng met kaas. In het Indonesisch heet het: Pisang Goreng Keju. Kaas (meestal geraspt) zie je vaak in en op zoete snacks in Indonesië. Een bekende is een zoete martabak (terang bulan) waar als ‘beleg’ onder andere kaas en hagelslag op kan.

Ik vind deze pisang goreng met kaas een ontzettend lekkere versie van gebakken banaan. Ik ben dol op de combinatie van hartig en zoet en door het zout van de kaas komt juist het zoet van het beslag en de banaan goed naar voren.

Keju

Je zou denken dat kaas door de Nederlanders naar Indonesië is gebracht, maar het frappante is dat ‘keju’ (het woord voor kaas in het Indonesisch) ook het woord voor kaas is in het Portugees. De Portugezen waren eerder in Indonesië dan de Hollanders dus ik denk dat de kans groot is dat zij de Indonesiërs er mee bekend hebben gemaakt. Ik zou meer onderzoek moeten doen om dat zeker te weten.

Smeerproppen

Ik gebruik voor mijn pisang goreng met kaas het recept van Beb Vuyk voor ‘Smeerproppen‘. Daarover heb ik al eerder geblogd, maar hier het recept nog een keer, dan hoef je nergens heen te klikken.


Smeerproppen (Indisch gerecht) #564 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 440.

  • 6 à 8 grote bananen
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 dl melk
  • 1 ei
  • 75 gram suiker
  • mespuntje zout
  • olie
  1. Maak van het meel, melk, ei, suiker en zout een stevig deeg.
  2. Snijd de bananen in grove schijven, meng ze door het deeg en bak er op de manier van oliebollen ronde ballen van in diepe, hete olie.

Loulou (toen nog 5 jaar) maakt smeerproppenbeslag.

Dik beslag

Het beslag van Beb is zo fantastisch dik dat alles eraan blijft plakken. Ook zorgt het voor mooi bolle pisang goreng. Omdat we er dit keer ook kaas aan toevoegen, is het van groot belang dat het beslag er niet afdruipt want anders gaat de gesmolten kaas snel lekken in de olie.

Ik pas het smeerproppen recept niet aan, behalve dat ik om het stukje banaan een plakje kaas wikkel. Dan schep ik er veel beslag op zodat ik zeker weet dat alles goed bedekt is en dan frituur ik mijn kaas smeerprop in de hete olie.

Ik heb drie verschillende pisang goreng gemaakt: met gewone Hollandse kaas, met Hollandse geitenkaas en Noorse bruine kaas.

Het frituren gaat heel snel. De pisang goreng met kaas hoeft maar even in de olie (1,5 minuut ongeveer) totdat ze mooi van kleur zijn. Je kan ze warm eten (dan loopt de kaas er mooi uit) of op kamertemperatuur. Ik bestrooi ze met poedersuiker.

Eerder maakte ik van smeerproppen (zonder kaas) ook een video. Hierin werk ik het hele recept door van het begin tot het eind. Selamat Makan!


Pisang Susu geeft een gerechtenwaaier uit met 20 originele Pisang Susu recepten (10 euro) voor in de keuken. Klik op de banner hieronder om een waaier te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *