Soep van Katjang Hidjau

Met dit natte en koude weer is soep zo fijn, maar dan wel een soep die goed vult en je alle energie geeft. Ik maak daarom deze mungbonensoep uit Beb Vuyk’s boek. Deze is simpel, maar heel opbeurend en vullend.

Deze soep van Katjang Hidjau is klaar in 45 minuten en genoeg voor zeker 5 personen.


Soep van Katjang Hidjau #117 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 125.

Ingrediënten

 • 250 gram katjang hidjau
 • 1 liter bouillon
 • 100 gram prei

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 3 eetlepels gehakte selderie
 • 4 eetlepels olie
 1. Week de katjang hidjau een nacht, zet haar op met het week-water en de bouillon.
 2. Kook haar gaar en zeef haar.
 3. Fruit de uien goudbruin in de olie, haal ze eruit en fruit in de rest van de olie de in stukjes gesneden prei en de gehakte selderie. Heel lekker is ook een paar plakjes spek mee te bakken.
 4. Roer dit alles door de soep.
 5. Laat haar nog enkele minuten door-koken.
 6. Doe de soep op gegarneerd met de gebakken uitjes.

Ingredienten katjang hidjau soep – mungbonensoep

Dit zijn alle ingrediënten; simpel he. Dat is deze soep ook. Mijn man is allergisch voor selderie dus ik gebruik platte peterselie in plaats van selderie. Dat werkt net zo lekker.

Mungbonen koop ik gewoon bij de supermarkt. Ik haal ze gedroogd omdat ik er graag taugé van maak. Dat doe ik zelf, door de bonen te weken en dan uit te spreiden in een plastic bakje, af te dekken en te laten uitkomen ;-).

Taugé zelf maken is zo makkelijk. Week de mungbonen, bedek de bodem van een bakje en dek af. Doe elke dag een beetje water bij de bonen, na een week heb je een bos als deze. Mijn taugé loopt al uit (groene blaadjes). Dat vind ik lekker en staat ook heel mooi in gerechten.

Koken mungbonen

Mijn katjang hidjau week ik een nacht. Ze zuigen zich goed vol en ik kan ze al een beetje kapot knijpen. Dan zijn ze goed genoeg om te koken.

Ik kook de bonen in het zelfde nat als waar ze ingeweekt hebben met twee blokjes bouillon. Ik kook ze tot ze gaar zijn. Dat duurt ongeveer 12 minuten. Beb giet de bonen af, dat doe ik ook, maar ik bewaar alle bouillon. Het lijkt me dat deze stap wat overbodig is, maar toch is het handig. Omdat je op het laatst goed kan bepalen hoeveel bouillon de soep nodig heeft.

Uien fruiten

Dan fruit in mijn uien goed, zodat ze mooi slap zijn en wat karameliseren; dat geeft veel smaak aan je soep.

Beb haalt de uien uit de pan, voordat ze de prei ook gaat fruiten zodat de uien op het laatste bij de soep in de bakjes kan. Ik vind dat de uien nu al smaak kunnen afgeven aan de soep en laat ze daarom in de pan.

Als de uien mooi gekleurd zijn doe ik de gewassen prei in stukjes erbij en roerbak tot alles mooi slap is. Dan op het laatst voeg ik de platte peterselie (of zoals in Beb’s recept, selderie) toe.

Nu kunnen de afgegoten bonen in de pan. Ze zijn zacht, maar hebben hun vorm nog goed behouden.

Nu kan de bouillon erbij. Ik proef nog even goed of alles nog wat zout nodig heeft. Ik voeg nog een halve theelepel toe en laat het geheel even aan de kook komen.

Beb heeft het over gebakken spek dat toegevoegd mag worden. Dat klinkt heerlijk, maar we hebben vrienden over die moslim zijn, dus ik haal rundergehaktballetjes voor in de soep. Lekker en makkelijk! Ik doe ze erbij als de soep heel zachtjes kookt. De balletjes zijn binnen 5 minuten gaar en je kan meteen opdienen.

Ik serveer (op Beb’s advies) de soep wel met gebakken uitjes, maar ik koop dat bij de Toko of supermarkt. Ook leg ik er wat verse rode ui bij; dat geeft een goede bite.

Natuurlijk mag sambal niet ontbreken. Ik roer er een badjak doorheen, maar bekijk mijn sambalpagina, voor andere varianten. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *