Zelf yoghurt maken
Ik heb een nieuwe, hardnekkige hobby sinds 2 weken: yoghurt maken! Het is super leuk en makkelijk en wil mijn experimenten graag met jullie delen.
In Nederland kan je natuurlijk fantastische soorten kopen, daarvoor hoef je het niet te doen ;-). Maar ik wil al een tijd mijn eigen soort maken; een Griekse yoghurt maar niet vol vet en ook niet te dik van structuur.
Een yoghurtmachine is niet duur. De simpelste modellen zorgen ook voor een perfect resultaat, leer ik van experts online. Ook heb je een thermometer nodig, bijvoorbeeld een waarmee je cappuccinomelk maakt.
Laboratorium
Mijn keuken is net een laboratorium. ;-), maar de benodigdheden zijn erg overzichtelijk.
Benodigdheden
- Yoghurtmachine
- Een thermometer
- 40 gram start yoghurt (kamertemperatuur) met levende bacterien
- 1 liter halfvolle melk
- 1 theelepel suiker
- super schone potten
Bereiding
Omdat je aan de melk een bacterie toevoegt moet je schoon werken. Allerlei andere bacteriesoorten kunnen dat fermenteerproces verstoren.
Ik was de bak uit de machine goed uit en spoel alles af met net gekookt water. De potten waarin ik de yoghurt wil maken komen uit de afwasmachine en overgiet ik ook voor gebruik met kokend water (vergeet de doppen niet).
Opwarmen tot 80 graden Celsius
Nu warm ik onder af en toe roeren mijn melk op tot 80 graden Celsius. Deze stap kan je weglaten volgens deze expert, maar ik krijg dan zure melk!
De melk is heerlijk hoor. Het lijkt op een Noorse Kultur melk. Dat is erg lekker, maar niet wat mijn bedoeling was. ;-). Ik blijf dus, om yoghurt te maken altijd de melk tot 80 graden verwarmen.
Afkoelen naar 40 graden Celsius
Nu laat ik het afkoelen tot 40 graden. Als er een velletje op komt, haal ik die weg. Ik giet de warme melk in een kan met de thermometer erin en laat het afkoelen. Je kan de kan ook in ijswater zetten.

40 gram startyoghurt en suiker
Voor mijn liter melk vind ik 40 gram startyoghurt het beste werken. Als startyoghurt gebruik ik vol vette Griekse, gewoon uit de supermarkt. Op de verpakking staat of er levende bacteriën inzitten. Die moet je hebben! Als je kiest voor een slappere startyoghurt dan wordt je yoghurt ook wat slapper.
Telkens als een yoghurt klaar is, bewaar ik een beetje om weer een nieuwe liter te maken. Ik heb dat tot nu toe 4 keer gedaan met eigen gemaakte yoghurt. Op een bepaald moment werkt de bacterie uit en moet ik weer beginnen met een startyoghurt uit de winkel.
1 theelepel suiker
Als de melk 40 graden is, schep ik de 40 gram startyoghurt en een theelepel suiker erbij. Dat is extra voedsel voor de bacterie straks. Ik meng dit goed met een garde tot er geen stukjes meer te zien zijn. Ruik maar eens van dichtbij; er komt zo een heerlijke zoet, zure geur vanaf.
Machine 10 uur
Nu kan de mix in het bakje dat in de machine gaat. Deksel erop en de machine kan aan. In mijn geval is 10 uur fermenteren prima. Fermenteertijd is vaak ergens tussen de 8 en 12 uur met een machine. Fermenteer je te lang, dan kan de yoghurt wat gaan schiften; niet vies, maar minder mooi.

Koelkast
Mijn apparaat gaat piepen als ‘ie klaar is. Dat is niet met elk apparaat zo. Ik maak yoghurt in de nacht, zodat ik het ‘s morgensvroeg in de koelkast kan zetten. Na een paar uur in de koelkast dikt ‘ie nog verder in. Dan even doorroeren en eten!
Dikke yoghurt
Je kan van je yoghurt ook direct een dikke versie maken. Dat kan ook met afgekoelde yoghurt.
1 uur lekken
Ik neem een schone, dunne theedoek en vouw die twee keer op. De gevouwen doek leg ik een vergiet, dat ik in een schaal hang. Direct druppelt er al troebel geel/groen vocht uit. Dat is wei.
Hoe langer de inhoud hangt, hoe meer vocht eruit loopt. Ik laat dit ongeveer 1 uur staan.

De yoghurt lijkt erg te plakken aan de doek, maar dat valt mee. Ik zorg voor een ruime bak waarboven ik de boel voorzichtig omkeer. Een prachtige plak valt in de schaal. Even doorroeren en eten! 😉

Ik ben erg blij met het resultaat. Het is een lichte yoghurt maar niet dun. Ook vind ik ‘m niet te zuur, maar juist super mild.
Inmiddels is er al een gewoonte ontstaan, waarbij ik voor het slapen mijn machine aanzet en ‘s morgens de verse yoghurt zo de koelkast in schuif.
Wei
Het vocht, wei, dat uit de yoghurt is gelopen is geen afval. Integendeel. Dat is erg goed te gebruiken is shakes of om brood mee te bakken. Ik heb ook al wei aan mijn cupcakes beslag toevoegd en ze zijn heerlijk luchtig geworden.
Wei kan je lang in de koelkast bewaren of invriezen. Ik heb wel eens scones gemaakt van wei en limoen. Recept vind je hier.