Zelf yoghurt maken

Yoghurt makenIk heb een nieuwe, hardnekkige hobby: yoghurt maken! Het is super leuk en makkelijk en wil mijn experimenten graag met jullie delen. In Nederland kan je natuurlijk fantastische soorten yogurt kopen, daarvoor hoef je het niet te doen ;-). Maar ik wil al een tijd mijn eigen soort maken; een Griekse yoghurt maar niet vol vet en ook niet te dik van structuur en dat is gelukt.

Een yoghurtmachine is niet duur. Een machine zorgt ervoor dat je je melk met startyogurt 10 uur lang op 40 graden kan houden. Ook heb je een thermometer nodig, bijvoorbeeld een waarmee je cappuccinomelk maakt.

Laboratorium

Mijn keuken is net een laboratorium. ;-), maar de benodigdheden zijn erg overzichtelijk.

Benodigdheden

  • Yoghurtmachine
  • Een thermometer
  • 40 gram start yoghurt (kamertemperatuur) met levende bacterien (kan je bij supermarkt kopen)
  • 1 liter halfvolle melk
  • 1 theelepel suiker
  • super schone potten

Bereiding

Omdat je aan de melk een bacterie toevoegt moet je schoon werken. Allerlei andere bacteriesoorten kunnen dat fermenteerproces verstoren.

Ik was de bak uit de machine goed uit en spoel alles af met net gekookt water. De potten waarin ik de yoghurt wil maken komen uit de afwasmachine en overgiet ik ook voor gebruik met kokend water (vergeet de doppen niet).

Opwarmen tot 80 graden Celsius

Nu warm ik onder af en toe roeren (niet laten aanbranden) mijn melk op tot 80 graden Celsius. Zorg dat je melk niet heter wordt dan 80 graden.

Nu laat ik het afkoelen tot 40 graden. Als er een velletje op komt, haal ik die weg. Ik giet de warme melk in een kan met de thermometer erin en laat het afkoelen.

Melk met thermometer

40 gram startyoghurt en suiker

Voor mijn liter melk vind ik 40 gram startyoghurt het beste werken. Als startyoghurt gebruik ik vol vette Griekse, gewoon uit de supermarkt. Ik kies bijvoorbeeld deze. Op de verpakking staat of er levende bacteriën inzitten. Die moet je hebben! Als je kiest voor een slappere startyoghurt dan wordt je yoghurt ook wat slapper.

Telkens als een yoghurt klaar is, bewaar ik een beetje om weer een nieuwe liter te maken. Ik heb dat tot nu toe 4 keer gedaan met eigen gemaakte yoghurt. Op een bepaald moment werkt de bacterie uit en moet ik weer beginnen met een startyoghurt uit de winkel.

1 theelepel suiker

Als de melk 40 graden is, schep ik de 40 gram startyoghurt  en een theelepel suiker erbij. Dat is extra voedsel voor de bacterie straks. Ik meng dit goed met een garde tot er geen stukjes meer te zien zijn. Ruik maar eens van dichtbij; er komt zo een heerlijke zoet, zure geur vanaf.

Machine 10 uur

Nu kan de mix in het bakje dat in de machine gaat. Deksel erop en de machine kan aan. In mijn geval is 10 uur fermenteren prima. Fermenteertijd is vaak ergens tussen de 8 en 12 uur met een machine. Fermenteer je te lang, dan kan de yoghurt wat gaan schiften; niet vies, maar minder mooi.

Melk in yoghurtmachine

Inmiddels heb ik ook een nieuwe yogurtmachine gekocht. Deze bestaat uit allemaal kleine potjes, maar ik zet er 5 grote potten in en dek alles af met zilverpapier. Zo kan ik in een keer 2,5 liter maken! Ik gebruik bijenwas als deksels. Mijn yogurt is dus ook nog helemaal plasticvrij zo.

Koelkast

Mijn apparaat gaat piepen als ‘ie klaar is. Dat is niet met elk apparaat zo. Ik maak yoghurt in de nacht, zodat ik het ’s morgensvroeg in de koelkast kan zetten. Na een paar uur in de koelkast dikt ‘ie nog verder in. Dan even doorroeren en eten!

Dikke yoghurt

Je kan van je yoghurt ook direct een dikke versie maken. Dat kan ook met afgekoelde yoghurt.

1 uur lekken

Ik neem een schone, dunne theedoek en vouw die twee keer op. De gevouwen doek leg ik een vergiet, dat ik in een schaal hang. Direct druppelt er al troebel geel/groen vocht uit. Dat is wei.

Hoe langer de inhoud hangt, hoe meer vocht eruit loopt. Ik laat dit ongeveer 1 uur staan.

Hangop of Griekse yoghurt maken in doek

De yoghurt lijkt erg te plakken aan de doek, maar dat valt mee. Ik zorg voor een ruime bak waarboven ik de boel voorzichtig omkeer. Een prachtige plak valt in de schaal. Even doorroeren en eten! 😉

Ik ben erg blij met het resultaat. Het is een lichte yoghurt maar niet dun. Ook vind ik ‘m niet te zuur, maar juist super mild.

Inmiddels is er al een gewoonte ontstaan, waarbij ik voor het slapen mijn machine aanzet en ’s morgens de verse yoghurt zo de koelkast in schuif.

Wei

Het vocht, wei, dat uit de yoghurt is gelopen is geen afval. Integendeel. Dat is erg goed te gebruiken is shakes of om brood mee te bakken. Ik heb ook al wei aan mijn cupcakes beslag toevoegd en ze zijn heerlijk luchtig geworden.

Wei kan je lang in de koelkast bewaren of invriezen. Ik heb wel eens scones gemaakt van wei en limoen. Recept vind je hier. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *