Helder Zuur (Atjar Bening)

Een warme atjar bening; fris en knisperig. Een atjar kan je kopen in een potje, maar daarin zit vaak veel zout en suiker. Ik maak een atjar het liefst zelf. Het is namelijk niet moeilijk.

Ook kan je een atjar prima warm eten. Juist erg lekker is dat. Een atjar en zeker deze atjar bening is een perfect (vegetarisch) bijgerecht. Bijvoorbeeld bij kip met boemboe bali, of een scherpe rendang. 

Je kan allerlei soorten kool ervoor gebruiken. Perfect dus als je wat over hebt. Een witte, groene en savooyekool bijvoorbeeld werken uitstekend voor deze atjar bening.

Deze hoeveelheid is genoeg voor 3-4 personen en deze atjar is klaar in 30 minuten.


Helder zuur (Atjar bening) #420 uit Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, pagina 341

Ingrediënten

1/2 komkommer
100 gram worteltjes
1 dl water
100 gram kool (witte, groene of savooyekool)
100 gram sjalotten of andere kleine uitjes
4-6 eetlepels azijn

kruiden

1 theelepel suiker
8 gekneusde peperkorrels
zout

Breng het water aan de kook met zout, suiker en peperkorrels. Kook hierin de in stukjes gesneden worteltjes 6 à 8 minuten mee. Voeg er daarna de azijn aan toe en roer er de rest van de in stukjes gesneden groenten doorheen. Laat de massa 2 minuten doorkoken. Niet houdbaar!


Beb zegt dat dit ‘helder zuur’ niet houdbaar is. Als je het vergelijkt met een atjar ketimoen (die maanden bewaard kan worden) dan klopt dat. Maar deze atjar bening is zeker 1 week in de koelkast te bewaren, misschien nog wel langer, maar toen was ‘ie op ;-).

Ik maak regelmatig atjar met restjes groenten. Er ligt vaak wel een kool of wortel te wachten om gebruikt te worden. Door de zure marinade van een atjar blijven groenten langer vers.

Een atjar blust een pittige maaltijd en zuur hoort bij hartig eten vind ik. Ik kan eigenlijk niet zonder atjar ;-).

420-helder-zuur2 

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *