Sambal Ketjap Manis

sambal ketjap

Dit is mijn versie van een sambal ketjap manis. Ik gebruik als basis een sambal ui en bak deze op. In de pan voeg ik ketjap toe en maak het af met limoensap.

De combinatie van de zoete ketjap en de hete pepers vind ik geweldig. Eerst lijkt de saus niet heet, maar even wachten… en dan… joe, lekker pittig. De limoen brengt alle smaken in balans.

Wil je alle verse sambal recepten zien op deze site? Ga dan naar mijn meer dan 25 stuks via deze link.

Dit recept voor ketjap manis is genoeg voor 3 personen en klaar in 5 minuten.

Ingrediënten

 • 3 chili pepers
 • 1 sjalotje (ongeveer zo groot als een limoen)
 • 2 tenen knoflook
 • 3 eetlepels zoete ketjap
 • 1 theelepel trassi
 • halve limoen(sap)
 • 1 (of twee) eetlepels ongezouten pinda’s
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1/2 theelepel zout
 1. Hak de pinda’s fijn met een mes of in de keukenmachine
 2. Snij de pepers, knoflook en ui fijn en wrijf in de vijzel met het zout
 3. Voeg een 1 theelepel trassi toe en wrijf mee
 4. Bak dit in een eetlepel olie in de pan tot de uien verkleuren
 5. Zet gas laag en voeg 3 eetlepels ketjap manis
 6. Haal van het vuur en voeg de sap van een halve limoen toe.
 7. Serveer met 1 eetlepel gehakte pinda’s er bovenop

Je kan natuurlijk allerlei pepers gebruiken. Hou je van super pittig ga dan voor rawit of Madame Jeanette, maar gewone Spaanse pepers (lomboks) zijn vaak al pittig genoeg. Zeker als je de zaadlijsten laat zitten.

In Indonesië houden ze van knoflook, veel knoflook (bawang putih). Je mag natuurlijk zelf bepalen hoeveel je erin doet, maar ik vind twee tenen voor mijn 3 pepers een mooie balans in smaak. Ook ga ik voor een sjalotje voor deze sambal, omdat dit uitje wat sterker is in smaak.

Ik snij voordat ik mijn pepers, uien en knoflook in de vijzel doe alles goed fijn, zo wordt de mix meer een pasta en mengt dat goed met de ketjap straks. Ik gebruik trouwens ketjap manis van ABC omdat deze de lekkerste is.

Ik gebruik toevallig groene en rode pepers omdat ik ‘ie in huis heb. De kleuren van de pepers verdwijnen straks in de zwarte ketjap.

Deze sambal is door de zoetigheid wat minder heet; de pittige smaak komt pas later. Eerst proef je de heerlijke zoete ketjap en dan komt de heerlijke pittige smaak. Deze sambal ketjap is goed te combineren met vis of bij krokant gebakken tempé bijvoorbeeld.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *