Sambal Goreng van Bruine Bonen

Dit past natuurlijk uitstekend bij super koud weer. De komende dagen is ook overdag onder nul voorspeld, dus wij hebben al een bordje van deze sambal goreng bruine bonen op. Samen met Indische gehaktballetjes (frikadel), sla en witte rijst.

Voor deze kruidige bonen is sambal trassi, salamblad en citroengras nodig. Heb je nou geen salam, dan is een curryblad of laurier ook goed. Citroengras niet te krijgen? Voeg op het laatst een beetje citroensap (van een kwart partje) toe, of wat (halve theelepel) geraspte citroenschil.

Ik haal een blik bruine bonen met een uitlek gewicht van 520 gram. Daarom verdubbel ik voor mijn recept de ingrediënten.


Sambal Goreng van Bruine Bonen #47 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina

Ingrediënten

1/4 kg gekookte bruine bonen, al dan niet uit blik
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1/8 blok santen
2 eetlepels olie
wat zout

Wrijf ui, knoflook, sambal, laos, suiker en zout met elkaar tot een brij. Fruit die in de olie tot de uien geel zijn. Voeg er 4 lepels kookwater van de bonen aan toe en het blokje santen, de sereh, de bonen en de salam en stoof dit tot de olie uit de santen boven komt drijven. Verwijder voor het opdienen de sereh en het salamblaadje.


Dit recept is echt makkelijk. Het los vijzelen van de ingrediënten (ui, knoflook, trassi en pepers) hoeft niet met een Indonesische cobek, maar kan ook gewoon in de staafmixer of keukenmachine. Draai ‘m niet te lang, dan blijven de uien nog zichtbaar en dat staat mooi in de saus.

Mijn sambal trassi is op dus ik maak het zelf direct in de vijzel met een peper en een halve theelepel trassi. Hier is het volledige recept.

Ik haal de zaadlijsten uit de pepers omdat mijn dochter van 8 er ook van wilt proeven. Ook helpt ze me even met vijzelen.

Zout helpt met het fijn vijzelen. Het zorgt voor een korrel die de uien, knoflook en pepers fijnmaalt.

Ik gebruik voor mijn 500 gram bonen 1 theelepel. Hou er rekening mee dat bonen uit blik al wat gezout zijn. Liever iets te weinig zout dan te veel, dus als je twijfelt begin dan met een halve theelepel.

Ik heb vloeibare Javaanse suiker gekocht (er was even niets anders), maar deze stroop geeft ook veel smaak. Meestal wordt Javaanse suiker (of gula jawa) verkocht in blokken. Heb je geen Javaanse suiker gebruik dan bruine (of witte).

Ik bak de kruiden aan in de olie tot de uitjes geel zien.

Dan doe ik wat vocht uit het blik en wat water erbij. Ik zorg dat de uitjes loskomen van de bodem en alles een beetje onder staat (een dun laagje vocht dus).

Ik breng het zachtjes aan de kook en de rest van de kruiden kunnen erbij: santen, salam en sereh (citroengras).

Santen is kokoscrème en duurt wel even voordat het helemaal is opgelost. Ik wacht daar wel op want de bonen zijn al gaar en anders wordt het pap ;-). Natuurlijk kan je ook kokosmelk gebruiken, dat is zeker wat minder vet, maar ik vind dat dit winterrecept santen verdient ;-).

Zo, de kokos is opgelost dus de bonen kunnen erbij. Nu alles even laten pruttelen (2 minuten) zodat de saus ietsje indikt en het smaak af kan geven.

Ik hou van een natte saus want het mengt verrukkelijk met de witte rijst.

De geur van het salamblad komt heel goed naar voren vind ik. Laat je dit een nacht staan en warm je het de volgende dag op dan is het nog lekkerder, maar we kunnen niet wachten.

Buiten ligt een dun laagje sneeuw en het vriest! Wij gaan aan tafel ;-). Selamat Makan!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Rein schreef:

    Hallo, net dit recept gemaakt. Het is koud, kleinkinderen kwamen laat terug van zwemles, pas om 18.30, en toen dit als dinner. Genoten, wat een subtiele Aziatische smaak. Ik had een A’dam uitje, augurk, wat sambal en kroepoek erbij, geslaagd. Bedankt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *