Sambal Goreng Toemis Boerenkool

Boerenkool op z’n Indisch vind ik een uitkomst. Ik ben niet dol op stamppot, behalve met veel sambal en ketjap. Ik maak mijn sambal goreng toemis boerenkool zonder santen (kokoscrème), maar ik zie dat dat wel veel wordt gedaan in andere recepten. Heb je zin in een net wat romerige versie, voeg dan aan dit recept een achtste deel van een blok santen toe.

Dit recept is genoeg voor 3 personen en klaar in 30 minuten.


Sambal Goreng Toemis Boerenkool

Ingrediënten

 • 250-300 gram boerenkool
 • 8 ansjovis
 • eetlepel ansjovis olie (uit het potje)
 • 5 sherry tomaten

Kruiden

 • 1 teen knoflook
 • 1 kleine ui
 • 1/2 chili peper
 • 1 theelepel laos
 • 1 blad salam
 • halve citroengras
 1. Snij boerenkool fijn in kleine stukjes
 2. Wrijf uien, knoflook, laos en het pepertje fijn in de vijzel.
 3. Bak ondertussen 8 ansjovis uit in olie uit hetzelfde potje in de pan.
 4. Bak de net gewreven boemboe op in de pan met ansjovis.
 5. Voeg daar de citroengras en salam bij.
 6. Voeg twee espressokopjes water toe.
 7. Voeg daar de sherry tomaatjes (in stukjes) aan toe en bak mee.
 8. De boerenkool mag er snel bij want heeft even tijd nodig.
 9. Laat dit geheel op laag vuur gaar worden. Het heeft zeker 15 minuten nodig.

Boerenkool is super stevig. Het fijn snijden ervan is daarom belangrijk, anders wordt het moeilijk eten. Ik koop mijn boerenkool al voorgesneden.

De tomaten wrijf ik niet mee. Staat mooi in het eindresultaat met wat stukjes rood door de groene kool.

In plaats van ansjovis kan je ook ebi (gedroogte garnalen) of trassi gebruiken. Ik vind ansjovis zo lekker en zoveel smaak toevoegen zonder dat het overheerst, dat ik dit voor boerenkool de beste optie vind. Ik gebruik voor de rest geen zout; dat is niet nodig met ansjovis.

De boemboe bak ik op met de citroengras en het salamblad. Zo komen de smaken uit deze kruiden goed los.

Ik proef zeker 2 keer tijdens het sudderen van de kool of alles al wat slapper is geworden. Natuurlijk mag de boerenkool een knappertje houden, maar niet te veel.

Het is lekker geworden deze sambal goreng toemis van boerenkool. Vooral door de combinatie van de chili peper met de boerenkool; net even anders en een stuk smakelijker dan stamppot.

We eten deze Indische boerenkool met sushirijst in een bibimbab. Dat is een verrukkelijk rijstgerecht uit Korea. Je kan er natuurlijk ook gewoon pandanrijst bij maken en een romig eiergerecht. Enak sekali!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *